Meny

Rundskriv 08/24 Minstepriser på nordsjøsild mm gjeldende fra 13.05.2024

Gjeldende Nordsjøsild Konsum Rundskriv
08.05.24

Til Fiskere og kjøpere av pelagisk råstoff

Minstepriser på nordsjøsild gjeldende fra 13.05.2024: 

Kjøperorganisasjonene og Norges Sildesalgslag er enige om at følgende minstepriser skal gjelde fra mandag 13. mai 2024: 

Gruppe 1 (sild med vekt på 125 gram og mer): 

NOK 6,10 pr kg 

Gruppe 2 (sild med vekt under 125 gram): 

NOK 2,40 pr kg 

Gruppe 2 (sild med vekt under 125 gram frasortert til mel/olje): 

NOK 1,80 pr kg 

 

Minsteprisen på Gr 1 sild på kr 6,10 pr kg representerer en oppstartspris.  Denne minsteprisen er ellers identisk til den oppstartsminsteprisen som kjøper- og fiskersiden ble enige om foran 2023-sesongen.  For Gr 2 sild til konsum videreføres gjeldende minstepris på kr 2,40 pr kg.  Likedan videreføres minsteprisen på Gr 2 sild som frasorteres til mel/olje på kr 1,80 pr kg.   

Videre vil den dynamiske minsteprismodellen i utgangspunktet regulere de ukentlige minsteprisene fremover med grunnlag i 78% av omsatt pris i en såkalt referanseperiode forutsatt at et minstekvantum på 5.000 t er omsatt i perioden. OBS!  Det er kun Gr 1 sild som er gjenstand for ukentlig regulering i henhold til nevnte modell.   

Kvalitetsavvik: 

Norges Sildesalgslag minner fisker om den plikt som gjelder med hensyn til å gi korrekte opplysninger om fangsten ved innmelding.  Merk at hovedregelen er at det skal betales auksjonspris for den samlede leveransen (hele det leverte kvantumet).   

Ved urimelige avvik mellom oppgitte opplysninger om fangsten ved innmelding og de registreringer som blir gjort ved utlossing må fisker være forberedt på at kjøper kan reklamere.  Likedan dersom råstoff har skader eller er ødelagt ved levering.  I nevnte tilfeller skal Salgsleder i Norges Sildesalgslag kontaktes for en gjennomgang av saken. Og eventuelle prisendringer med grunnlag i nevnte, vil kun bli akseptert dersom dette er godkjent av Salgsleder.  OBS!  Slik godkjenning er ikke påkrevd dersom innslaget av skadet/ødelagt fisk er under 1% av totalfangsten. 

 

Vi viser for øvrig til rundskrivene 22/22 vedrørende ”Behandling av pelagisk råstoff til konsum” og til rundskriv 21/22 vedrørende ”Reklamasjoner ved landing av pelagisk råstoff til konsum”. 

 

Størrelsesavvik: 

Auksjonspris skal betales for fangsten såframt det ikke er et urimelig avvik mellom innmeldt størrelsessammensetning og utlosset størrelsessammensetning. I tilfeller med et urimelig avvik skal kjøper/fisker kontakte Salgsleder i Norges Sildesalgslag.  Og eventuelle prisendringer med grunnlag i nevnte, vil kun bli akseptert dersom dette er godkjent av Salgsleder.   

Og, vi understreker at det er særdeles viktig at det gis korrekt informasjon om andelen av Gr 1 sild og andelen av Gr 2 sild i fangsten ved innmelding, jfr forannevnte prisgrupper.  Om det blir større avvik ved lossing kan det slå negativt tilbake på fisker i form av redusert pris for fangsten.  

I tillegg gjelder følgende ifm størrelsesavvik for den minste silda: 

Ved avvik på 10 % eller mer mellom innmeldt kvantum av den minste størrelsesgruppen (Gruppe 6, altså sild med vekt fra 0 g – 99 g) og utlosset kvantum av denne størrelsesgruppen skal kjøper betale auksjonspris for det kvantumet som er oppgitt av den minste størrelsesgruppen ved innmelding, mens resterende kvantum som registreres av denne størrelsesgruppen ved utlossing kan betales med null i pris.  Prisen for den samlede leveranse (hele det leverte kvantumet) skal ikke kunne settes lavere enn den til enhver tid gjeldende minstepris.   Et eksempel illustrerer nevnte: 

 

Fartøyet melder inn 4500 kg med den minste størrelsesgruppen (0 g – 99 g).  Utlossing viser 5000 kg av nevnte størrelsesgruppe.  I dette tilfellet er avviket på mer enn 10 % (5000 kg/4500 kg = 11,11 %) og kjøper er da kun forpliktet til å betale auksjonspris for 4500 kg.  Det resterende kvantumet av denne størrelsen betales med null i pris forutsatt at prisen for den samlede leveransen ikke blir lavere enn minstepris.  Inntreffer sistnevnte situasjon skal fangsten i sin helhet betales med minstepris. 

Dersom avviket på den minste størrelsesgruppen avviker med mindre enn 10 % skal auksjonspris betales for samlet utlosset kvantum. 

I tilfeller med avvik på 10% og mer, jfr overnevnte, skal kjøper/fisker kontakte Salgsleder i Norges Sildesalgslag.  Og eventuelle prisendringer med grunnlag i nevnte, vil kun bli akseptert dersom dette er godkjent av Salgsleder.  OBS!  Slik godkjenning er ikke påkrevd dersom det aktuelle avviket er under 1% av totalfangsten. 

 

Innmelding av fangst til laget. 

Norges Sildesalgslag vil bemerke at fangstene skal meldes inn til laget umiddelbart etter at fartøyet forlater feltet. 

Ved innmelding skal følgende sortiment oppgis (informasjons-sortimentene);  

 

  • andel av fangsten der silda veier 350 g og mer (Gruppe 1) 

  • andel av fangsten der silda veier 300 g - 349 g (Gruppe 2) 

  • andel av fangsten der silda veier 200 g - 299 g (Gruppe 3) 

  • andel av fangsten der silda veier 125 g - 199 g (Gruppe 4) 

  • andel av fangsten der silda veier 100 g - 124 g (Gruppe 5) 

  • andel av fangsten der silda veier 0 g – 99 g      (Gruppe 6) 

I tillegg til nevnte skal også gjennomsnittsvekt pr sild i hele fangsten oppgis. 

 

Reklamasjon. 

Norges Sildesalgslag minner fisker om den plikt som påhviler fisker med hensyn til å gi korrekte opplysninger om fiskens sortiment og kvalitet ved innmelding til laget.  Ved større avvik mellom oppgitte opplysninger om fangsten ved innmelding og de registreringer som blir gjort ved utlossing må således fisker være forberedt på at kjøper kan reklamere.  Dersom slike situasjoner oppstår skal kjøper/fisker kontakte Norges Sildesalgslag snarest.  

 
Vi viser for øvrig til rundskrivene 22/22 vedrørende ”Behandling av pelagisk råstoff til konsum” og til rundskriv 21/22 vedrørende ”Reklamasjoner ved landing av pelagisk råstoff til konsum”. 

Norges Sildesalgslag ønsker til sist kjøperne og fiskerne lykke til med årets nordsjøsildsesong. 

 

Med vennlig hilsen 

NORGES SILDESALGSLAG 

Knut Halvor Møgster
Roald Oen 



Flere rundskriv