Prisinfo på vår app
Manglende prisinfo på appen for Iphone brukere
Vitamin D og Omega-3 er både nødvendig og bra for oss alle. Og hovedkilden til disse viktige næringsstoffene er våre største pelagiske fiskeslag - sild og makrell
Forskere hos NIFES har utropt silda som den beste vitamin D
kilden vi kan ha i kosten. Og makrellen er en nesten like
ubestridt konge som Omega-3 kilde.
Dette skriver forskningssjef Ingvild Eide Graff og forsker
Arne Duinker hos NIFES.
Tall fra NIFES viser at sildener en av de aller beste vitamin D
kildene vi har i kosten. På denne mørke tiden av året, er ikke
solen sterk nok til at vi klarer å lage vitamin D fra sollyset. Da
er vi helt avhengig av at kosten inneholder tilstrekkelige mengder
vitamin D til at vi kan opprettholde en god beinhelse, et sterkt
immunforsvar og et sunt hjerte. I tillegg kan vitamin D også
forebygge enkelte krefttyper.
Generelt i befolkningen synker vitamin D statusen fra august og
helt frem til april når sollyset igjen får ordentlig tak her
nord. -Med ett hederlig unntak: En liten bedring i vitamin D
nivåene i perioden etter jul. Laboratoriene som jevnlig måler
vitamin D status i befolkningen, registrerer at rett over nyttår,
står det litt bedre til med vitamin D nivåene enn ellers i
vintermånedene. Ut fra de siste analysene fra sild, kan det godt
være at det er silderettene som skal få æren for dette, kanskje
sammen med laksen.
Men hadde det vært det samme om vi spiste makrell? Disse
pelagiske artene blir i enkelte sammenhenger omtalt
nærmest som EN enhet. Det er nesten som man
betrakter "sildogmakrell" som et slags uatskillelig
tvillingpar.
Men er det egentlig ett fett om vi spiser tomatsild, eller makrell
i tomat? Nei, det er ikke det. Vitamin D innholdet
i
makrell er betydelig lavere enn i sild, faktisk omtrent en
fjerdedel. Derfor er det viktig å holde på silden som
sikringskost for vitamin D gjennom hele vinteren, ikke bare i
julen.
Makrellen er derimot den ubestridte kongen av omega-3, med
omtrent dobbelt så høyt innhold av de marine fettsyrene som silden.
Europeiske matmyndigheter anbefaler oss å spise 0,25 gram marint
omega-3 hver dag for å beskytte mot hjerte-karsykdom, og det betyr
at en middag med makrell (150 gram) vil gi deg nok marint omega-3
for ca fire uker. Det er det ikke mange andre matvarer som kan måle
seg med.
Takket være finansiering fra FHF og systematisk prøveinnsamling
fra Havforskningsinstituttets referanseflåte, har NIFES nå
analysert nærmere 500 individer av disse to artene til sammen. Vi
har derfor for første gang et godt grunnlag for å si noe om
innholdet av fett, marine fettsyrer og vitamin D i både sild og
makrell. Disse tallene vil bli lagt ut på www.nifes.no\sjømatdata
når prosjektet er avsluttet. Vi kan også følge variasjonen av
næringsstoffene gjennom fangstsesongen, fra lokalitet til lokalitet
og i forhold til fiskens størrelse.
Ingen tvillingpar liker å bli omtalt som "tvillingene", men med sine individuelle navn. Forskjellen i innhold av næringsstoffer i sild og makrell, viser at disse to artene også bør omtales individuelt. Det er ikke ett fett om du snakker med Silje eller Mari, og det er ikke ett fett om du spiser sild eller makrell. Hva med begge to?, spør NIFES
Tobissesongen avsluttet i uken
Kronikk: Norsk Villfisk mener vi ta vare på det som har skapt suksess i villfisknæringen og sammen se på hva vi kan endre for å vokse videre
Loven skal bygge på naturmangfoldsloven og gjøre det mulig å verne havområder 200nm fra land
Sildelaget har skiftet leverandør for kredittforsikringen fra Atradius til Allianze Trade (tidligere Euler Hermes) fra 1. juni 2022
Norges Fiskarlag ser svært positivt på at myndighetene nå har godtatt forslaget om en kvotesamarbeidsordning for de minste båtene i pelagisk sektor
Fra 1. juli 2022 og inntil videre gjelder følgende avgift til Norges Sildesalgslag: