Ingen makrelløsning

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

- Norge har strukket seg langt i disse forhandlingene og det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke var mulig å finne en balansert løsning, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker etter at det ikke lyktes partene å komme til enighet om en makrellavtale for 2014.

Til tross for at forhandlingene om en makrellavtale fortsatte på overtid denne uken, har det ikke lykkes partene å komme fram til enighet. 

Etter en rekke forhandlingsrunder har partene Norge, Island, Færøyene og EU ikke kommet til enighet om en kyststatsavtale om fordeling og forvaltning av makrell for 2014. Partene møttes for en siste runde i Edinburgh 3.-5. mars, men forhandlingene endte uten resultat.
- Jeg beklager at det ikke var mulig å få på plass en kyststatsavtale for 2014, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Norge har strukket seg langt i disse forhandlingene og det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke var mulig å finne en balansert løsning, sier fiskeriministeren i en pressemelding.

I løpet av denne forhandlingsrunden har det også blitt kjent for Norge at to av partene fisker i grønlandsk sone i tillegg til de andelene de krever i forhandlingene. Dette fisket kommer på toppen av den totalkvoten for bestanden de har ønsket som kyststater i disse forhandlingene.

- For Norge er det selvsagt at alt som fiskes av partene i en kyststatsavtale må være innenfor den rammen man enes om i en avtale. Dette har også vært forutsetningen for den fordelingsnøkkelen vi har vært villige til å akseptere, sier fiskeriminister Aspaker, som også legger til at den kritikken disse to partene har rettet mot Norge for vårt forslag til totalkvote kommer i et underlig lys når de selv tillater sine fartøy å delta i et fiske ut over den totalkvoten vi har forhandlet om.

Siden de fire kyststatene heller ikke for 2014 har blitt enige om en avtale, vil Norge og EU nå forhandle om en makrellavtale seg i mellom slik man har gjort de siste årene, sammen med forhandlinger om vanlig fiskeriavtale for 2014, skriver depratementet i en pressemelding.Siste nytt