Fiskets gang uke 21
Varierende på nordsjøsilda, lite tobis og godt kolmulefiske i "kanten"
Fortsatt godt tobisfiske i sør med ukesrekord i år. Fra vest er kolmulebåtene i Færøysonen, og første sildebåt er ankommet sildefeltet i Nordsjøen.
Kolmule:
Etter en god uke sist fikk vi nå en normaluke med 21.600 tonn innmeldt. Dette skyldes at vi hadde færre båter i aktivitet i dette fiske. Hoveddelen, 19.700, av kvantumet er tatt i færøysonen. Fra EU farvann har vi 1.720 t og i norsk sone er det kun tatt 180 t.
Som normalt på denne tid opptrer kolmulen mer spredt og båtene må ha lengre hal for å få opp i sekken.
Kolmulefangstene er solgt over et stort geografisk område med salg til islandske fabrikker i nordvest, Bodø i nord og videre sørover i Norge til Danmark i sør.
Prisene har lagt i området kr 1,75 - 1,88.
Et blikk på kvotebildet viser at vi har fisket over 410.000 t av en kvote på knappe 500.000 t. Dette er fantastisk sett i lys av den stormfulle vinteren en opplevde i Atlanteren. Kvoten i EU er nærmest tatt, og på Færøyene står det igjen 18.000 t av kvoten på 80.000 t. Her fikk kolmuletrålerne en økning på delkvoten med 620 t slik at de i denne sone kunne fiske 2.340 t. Med minkende antall båter i aktivitet på Færøyene er det ikke usannsynlig at det kan komme ytterligere endringer i kvotene her. Dette er noe både faglagene og Fiskeridirektoratet følger tett.
Tobis:
Årets tobisfiske har vert meget godt tatt i betraktning av at vi fortsatt er i starten av mai. Sist uke fikk årets beste med 18.600 tonn i innmeldingsjournalen. Fisket har foregått på kjente tobisbanker med hovedvekt på Outer Shoal, og banken med det landlige navnet Hardangervidda. Fiskerne melder om periodevis gode registreringer og for de som er heldige å treffer flekkene kan en laste opp på relativt kort tid.
Fangstene er omsatt til oppmaling til fabrikker fra Måløy i nord til Hanstholm /Skagen i sør. Prisene har lagt i området kr 2,- til kr 2,05. Mye råstoff til mel/olje har gjort at vi har hatt noe venting før en får losse. Med mye åte i fisken er det viktig at båtene har god kjøling og at fabrikkene unngår å legge tobisen for lenge på lagringstank før produksjon.
Med den gode oppstarten vi har hatt i år er det nå fisket over 40.000 tonn av årets kvote på 100.000 t. I fjor til samme tid hadde vi kun en enkelt fangst med til denne tid. De første båtene er i havn med sin tilmålte kvote.
Vi forventer fortsatt god innsats i dette fiske og normalt er mai den beste måned i dette fiske.
Fjorårets tobisfiske i denne måned var på hele 73.400 t.
Nordsjøsild:
Vi har ikke hatt noen direktefangster med nordsjøsild til konsum enda. «Frantsen Junior» som normalt er tidlig ute i dette fiske ankom feltet på søndag. De registrerte sild men østlig kuling hemmet muligheten for å starte. Værmeldingene er dårlige de neste to dagene så vi får håpe på fint vær og mye sild senere i uken.
Fra kjøperne meldes det om interesse for sild til filet-produksjon nå tidlig i mai. I slutten av mai vil det som normalt være matjesproduksjon av nordsjøsild om kvaliteten er den rette.
Bergen 04.05.15
Kenneth Garvik
Dårligere rekruttering enn forventet gjør at det forskerne holder på det foreløpige rådet som endelig råd for 2023.
Resultater fra Sjømatrådets høstkampanje på makrell i tomat viser at superproduktet fremdeles er "poppis" på brødskiva
Fiskeridirektoratet vil kjøre flere tokt til havs og langs kysten for å få opp tapte fiskeredskaper.
Tobisfisket godt bak fjoråret og en del kolmule fra færøyske båter denne uken
Sildelaget ønsker alle en riktig fin nasjonaldag
Informasjon vedrørende årets påmelding i fisket etter makrell for kystfartøy finner du her