Rundskriv 16/06 Brislingsesongen 2006

Publisert: av Norges Sildesalgslag (Sist endret: )
 

 

 

 

Til kystbrislingfiskerne

 

 

R U N D S K R I V

nr. 16/06

Bergen, 26.07.06

 

 

 

BRISLINGSESONGEN 2006.

 

 

Åpning

 

Det åpnes for kystbrislingfiske til hermetikk mandag 31. juli klokken 13.00 i Hordaland Fylke, dog slik at følgjende områder er stengt:

 

  1. Hardangerfjorden innenfor ei rett linje mellom Slottanes og Hestagilet
  2. Åkrafjorden innenfor en rett linje mellom Straumneset og Krabbaneset
  3. Sørfjorden innenfor ei rett linje mellom Kleivane og den gamle kraftstasjonen.
 

 

De som ønsker nærmere orientering om rapportene fra prøvefisket blir anmodet om å kontakte lagets salgslavdeling. 

 

Omsetningsmuligheter.

 

Til orientering følger vedlagt avtale mellom King Oscar og Norges Sildesalgslag om priser m.m. på brisling og mussa for perioden 1/7 - 31/12-06.

 

For årets sesong er det fastsatt en minstepris på kr 5,00 pr kg for all kystbrisling over 10 cm. og videre skal denne prisen også betales for inntil 20 % innblanding av brisling i størrelsen 9,5 - 10 cm.  Øvrige kriterier vedrørende brisling, innslag av småsild i brislingfangstene, utkast og fettinnhold i fisken gjelder som i 2005.

 

Videre kan vi opplyse om at King Oscar i 2006 er interessert i å kjøpe inntil 3.500 tonn kystbrisling.  Innenfor denne rammen ønsker King Oscar i utgangspunktet maksimalt å kjøpe inntil 1.600 tonn ett-lags brisling og inntil 2.400 tonn to-lags brisling

 

King Oscar vil gjennomføre opptak med frysebåt på tradisjonell måte og mottaket vil starte kort tid etter åpning. 

 

Brisling selges etter like kriterier og priser til alle kjøpere.

 

Åpning.

 

Det vises til NRK-meldinger og til eventuell kunngjøring i avisen Fiskaren vedrørende åpning, sperrede områder m.m.

 

Omsetningsbestemmelser.

 

Inntil det blir gitt melding om annet gjelder omsetningsbestemmelser iverksatt i august 1997.

 

 

Helligdagsfredning.

 

Det er forbudt å fiske brisling med not i Skagerrak fra og med lørdag klokken 2400 til og med søndag klokken 2400.  I øvrige områder vil det være adgang til å drive fiske og fangst på søn- og helligdager. 

 

 

Bruk av lys ved notfiske etter brisling.

 

Det vises til de lokale reguleringsforskrifter vedrørende bruk av lys ved notfiske etter brisling.

 

Låssetting

 

Norges Sildesalgslag vil sterkt oppfordre fiskerne til å vise stor forsiktighet ved håndtering av fisk i lås slik at en unngår neddreping av fisk og forurensning som følge av dette. I de siste årene har det vært flere negative oppslag og henvendelser om dette.

 

---------------------------------------------

 

For øvrig ønsker vi våre medlemmer lykke til med årets sesong.

 

 

 

Med vennlig hilsen

NORGES SILDESALGSLAG

 

 

Knut Torgnes

 

 

                                                                                                            Knut Ivar Nilsen

 

 

Kopi: King Oscar

 

 

 

AVTALE

 

mellom King Oscar og Norges Sildesalgslag

 

om priser m.m. på brisling og mussa for perioden 1/7 - 31/12-06

 

 

1. Kvantum

 

King Oscar ønsker å kjøpe inntil 3.500 tonn kystbrisling etter følgende spesifikasjoner i avtaleperioden:

 

Åtefri kystbrisling fra 10 cm og over.  Det betales for inntil 20 % innblanding av brisling 9,5 til 10 cm.  Det betales for småsild 11,5 - 13,5 cm med minimum 5 % fett.  Fangstene må inneholde 80 % brisling, og andelen utkast må ikke overstige 20 %.  For halve volumet på 3.500 t må fettinnholdet være 11 % og for den øvrige må fettinnholdet være minimum 7,5 %.  King Oscar vil på fritt grunnlag ta opp med Norges Sildesalgslag priser for brisling over 13,5 cm når totalkvantumet av mottatt fisk av denne størrelse overstiger 100 t. Dersom samlet kvantum av ett-lags brisling overstiger 1.600 t, eller samlet kvantum av to-lags brisling overstiger 2.400 t, møtes partene umiddelbart for å diskutere situasjonen. King Oscar kan ikke uten videre akseptere å kjøpe et større kvantum enn ovennevnte. ”

 

 

2. Minstepris

 

For kystbrisling og mussa som leveres i samsvar med spesifikasjoner nevnt i pkt. 1, betaler King Oscar NOK 5,00 pr kg.

 

Det betales ikke for utkast og brisling som ikke holder angitte kriterier.  Prisen gjelder for åtefri vare levert ved not på sedvanemessig måte.

I tilfeller at fartøy selv fører fangster til landanlegg King Oscar har avtale med, gis det et føringstilskudd på NOK 0,50 pr kg som betales av King Oscar, jfr. punkt 3.

 

For fartøyer som selv fører fangster kan spørsmålet om is melde seg.  Blir dette aktuelt vil partene komme tilbake til dette spørsmålet på et senere tidspunkt. 

 

 

3. Fiskets åpning  - levering/mottak

 

Brislingfisket planlegges å åpne i uke 31.  Partene vil komme tilbake til fastsettelse av åpningsdato herunder eventuelle områdereguleringer basert på resultatene fra prøvefiske som finner sted i uke 29 (17.07 – 21.07.06).

 

King Oscar vil ta imot fangster på feltet med M/S «Queen Frost» eller med brønnbåter som fører fangster til landanlegg King Oscar har avtale med. I tillegg vil fartøyer som ønsker det selv kunne føre fangster til landanlegg King Oscar har avtale med.

 

Avhengig av utviklingen i fisket drøfter partene innen 26. oktober dato for eventuell avslutning av fisket for levering til King Oscar.

 

 

4. Prøvefiske - kriterier for åpning

 

Norges Sildesalgslag organiserer prøvefiske før åpning av kystbrislingfisket til hermetikkanvendelse og etter behov i sesongen.

 

Partene er enige om at området hvor prøvene av brisling viser under 8 % fettinnhold, ikke bør åpnes.

 

I et område som er åpnet, skal for avgjørelse av fettinnholdet i brisling tas et rimelig antall prøver.  Det tas særskilt fettprøve av brisling 9,5 - 11,5 cm og av brisling over 11,5 cm.  Brislingen regnes inntil videre uten ytterligere prøvetaking å inneholde minst 7,5 % fett, såfremt halvparten av prøvene i hvert sortiment fra området viser 7,5 % fett eller mer og ingen av prøvene viser mindre enn 7 % fett.  Viser imidlertid noen av prøvene et fettinnhold mindre enn 7,5 %, skal området straks sperres for ytterligere fiske.

 

Prøver for fettanalyser skal såvidt mulig tas innen 5 dager etter brislingen er satt i lås.  For så vidt prisen avhenger av brislingens fettinnhold, legges resultatet av den første fettanalysen til grunn.

 

For avgjørelse av om brislingen i et område fyller fettkravene, tas et rimelig antall prøver.  Salgsledelsen i salgslaget sammen med en representant for kjøper enes om og avgjør prøvenes omfang og avgrensning.

 

Brislingen regnes inntil videre uten ytterligere prøvetaking å inneholde minst 11 % fett, såfremt minst halvparten av prøvene fra et område viser 11 % eller mer eller ingen av prøvene viser mindre enn 10 % fett.  Viser noen av prøvene mindre enn 10 % fett, betraktes  brislingen i området som råstoff mellom 7,5 - 11 % fett.

 

Hvis det er skjellig grunn til å tro at brislingen i et område har forandret seg, kan partene forlange nye fettprøver.  I slike tilfeller bør det være minst 14 dager siden de forrige prøvene ble tatt.

 

 

5. Prøvetaking - sluttseddel

 

Kjøpers representant på frysebåt/føringsbåt sørger for at sortimentsprøver blir tatt av alle fangster som blir levert.

 

Høvedsmannen på vedkommende fiskebåt skal underrettes når prøven blir tatt, og godkjenne prøven.

 

Forholdene skal legges til rette slik at høvedsmannen får anledning til å være med både ved uttak og sortering av sortimentsprøver

 

En vekt som er godkjent for kjøp og salg skal brukes ved prøvetaking av fiskens sortiment og gruppetilhørighet.

 

Partene er ansvarlig for at sluttseddel blir utskrevet i henhold til forretningsreglenes bestemmelser - ref. også forskrift om opplysningsplikt ved landing og omsetning av fisk datert 22.01.03.

 

 

6. Salg

 

Norges Sildesalgslag vil legge forholdene til rette for levering av kystbrisling etter kriterier og kvantum nevnt i pkt. 1 til King Oscar.

 

Norges Sildesalgslag vil ved salg av kystbrisling til andre kjøpere holde seg til pris satt i denne avtale for råstoff med samme kvalitet. Ved salg til andre bør kjøpere stilles likt ved avhenting av kystbrisling i fjorder og kystområder.

 

Norges Sildesalgslag kan ikke garantere for levering av det kvantum som ønskes kjøpt av King Oscar.

 

Ved eventuelt salg av brisling til andre kjøpere enn King Oscar skal ikke andre kjøpere innrømmes gunstigere betingelser enn det som er avtalt mellom Norges Sildesalgslag og King Oscar

 

 

7. Omsetning

 

Det vises til Norges Sildesalgslags forretningsregler og omsetningsbestemmelser om innmelding av fangst m.m. vedrørende forhold som ikke er avklart i denne avtalen.

 

 

8. Annet

 

Norges Sildesalgslag skal ta særskilt hensyn til innspill og synspunkter fra King Oscar under avviklingen av årets brislingsesong.  King Oscar skal sådan inviteres til å delta på møter i salgsutvalget for hermetikkråstoff i saker vedrørende åpning av fiske, områderegulering m.m.

 

 

Bergen, 28.06.06

 

 

                        ......................................           ............................................

                          King Oscar                          Norges Sildesalgslag

 

 

Oppdragsgiver:

Norges Sildesalgslag

Postboks 7065

 

5020 Bergen

 

Att.: Knut Torgnes

 

Prøvematerial:

Brisling

Antall prøver:

3

Fiskebåt:

Prøvemerking:

FREMAD II

Se resultattabell

 

 

Mottatt dato:

24.07.06

Analysedato:

25.07.06

 

 

  Resultattabell:

 

Prøvemerking

 

2006-494-1

2006-494-2

2006-494-3

 

 

 

Distrikt

 

Sognesand/Lysefjord

Høgsfjord/Ådneøy

Høgsfjord/Ådneøy

 

 

 

Størrelse

 

 9,5 – 11,5 cm

9,5 – 11,5 cm

11,5 – 13 cm

 

 

Totalfett

 

6,3 g/100g

8,8 g/100g

9,5 g/100g

 

 

Differanse mellom

paralellene

7,0 %

8,2 %

17,3 %

 

 
Metode:

 

Metode 091: Bestemmelse av fett v.h.a. ekstraksjon og gravemetri - ekstraksjon med etylacetat – tar ut alikvot – etylacetat dampes av og fett veies.

 

Måleusikkerhet:

0,1-5  g/100g fett: 10%

5-100 g/100g fett:    5%

 

Kommentarer:

 

 

Normalt godtas analysene ved <5 % differanse mellom paraleller.

Oppdragsgiver er innformert om at grensen er oversteget og differansen mellom paralellene er derfor oppgitt i anlysebeviset.

 

 

 

 

 

 

 

Avdelingsleder, Annbjørg Bøkevoll

 

 

 

Oppdragsgiver:

Norges Sildesalgslag

Postboks 7065

 

5020 Bergen

 

Att.: Knut Torgnes

 

Prøvematerial:

 Brisling

Antall prøver:

5

Fiskebåt:

Prøvemerking:

FREMAD II

Se resultattabell

 

 

Mottatt dato:

19.07.06

Analysedato:

25.07.06

 

 

Resultattabell:

 

Prøvemerking

 

2006-493-1

2006-493-2

2006-493-3

2006-493-4

2006-493-5

 

 

Distrikt

 

Rogaland/Høle

Rogaland/Høle

Rogaland/Høle

Lysefjord/Viga

Lysefjord/Viga

 

 

Størrelse

 

9,5-11,5cm (10%)

11,5-13cm (82%)

over 13cm (8%)

9,5-11,5cm (75%)

11,5-13cm (25%)

 

 

Totalfett

 

6,5 g/100g

6,7 g/100g

9,4 g/100g

6,6 g/100g

5,7 g/100g

 

 

Differanse mellom

paralellene

17,8 %

2,6 %

10,5 %

6,7%

13%

 

 

Metode:

 

Metode 091: Bestemmelse av fett v.h.a. ekstraksjon og gravemetri - ekstraksjon med etylacetat – tar ut alikvot – etylacetat dampes av og fett veies.

 

Måleusikkerhet:

0,1-5  g/100g fett: 10%

5-100 g/100g fett:    5%

 

Kommentarer:

 

 

Normalt godtas analysene ved <5 % differanse mellom paraleller.

Oppdragsgiver er innformert om at grensen er oversteget og differansen mellom paralellene er derfor oppgitt i anlysebeviset.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avdelingsleder, Annbjørg Bøkevoll

 

 

 

 

 

 

Oppdragsgiver:

Norges Sildesalgslag

Postboks 7065

 

5020 Bergen

 

Att.: Knut Torgnes

 

Prøvemateriale:

Brisling

Antall prøver:

5

Fiskebåt:

Prøvemerking:

Vaaghav

Se resultattabell

 

 

Mottatt dato:

24.07.06

Analysedato:

25.07.06

 

Resultattabell:

Prøvemerking

 

2006-495-1

 

 

 

2006-495-2

 

 

2006-495-3

 

 

2006-495-4

 

2006-495-5

 

 

Distrikt

 

Åkerfjord/Kryping

 

 

 

Tyssedal/Sørfjord

 

 

Silda

 

 

Åkre

 

Utne

 

 

Størrelse

 

9,5-10cm(10%)

10-11,5cm(85%)

11,5-13cm(5%)

 

9,5-10cm(10%)

10-11,5cm(75%)

 

10-11,5cm(58%)

11,5-13cm(42%)

 

153 pr/kg

 

9,5-10cm(14%)

10-11,5(80%)

11,5-13cm(6%)

 

Totalfett

 

6,7 g/100g

 

 

 

10,6 g/100g

 

 

8,7 g/100g

 

 

8,3 g/100g

 

8,5 g/100g

 

Metode:

 

Metode 091: Bestemmelse av fett v.h.a. ekstraksjon og gravemetri - ekstraksjon med etylacetat – tar ut alikvot – etylacetat dampes av og fett veies.

 

Måleusikkerhet:

0,1-5  g/100g fett: 10%

5-100 g/100g fett:    5%

Kommentarer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avdelingsleder, Annbjørg Bøkevoll