Norge og EU enig om NVG-sild

Publisert: av Norges Sildesalgslag (Sist endret: )
- Vi hadde ikke mer å gå på, derfor var vi innstilte på å dra hjem uten enighet, sa den norske forhandlingslederen, Per Ludvig Magnus, til avisa Fiskaren.

 

Den endelige avtalen kan ikke underskrives før tirsdag (8.mars) i Oslo, siden EUs forhandlere ikke hadde mandat til å godkjenne avtalen. Denne skal opp i EU-kommisjonen og EUs ministerråd for godkjenning mandag.

 

Slipper EU inn i norsk sone?

- Jeg blir overrasket om ikke avtalen godkjennes. Vi er mer fornøyde med at vi kom fram til en avtale enn innholdet i den. Vi måtte gå mange runder før vi kom i havn med en felles avtaletekst, sier Magnus, som ikke kan avsløre innholdet i den usignerte avtalen.

 

I følge Fiskaren måtte EU gi fra seg en betydelig del av sine 8,82 prosent av totalkvoten. For å få EU med på kvotefordelingen, kunne Norge tilby EU å fiske i norsk sone når silda er mest verdifull, at den fiskes på rimeligste måte og med muligheter for å levere fangstene i Norge.

 

I tillegg får danske kjøpere igjen tilgang på NVG-sild fra blant annet den norske flåten. Avtalen gjelder for i år, og Norge håper enigheten med EU kan bane vei for en ny fempartsavtale.

 

Så nå er det bare å vente og se om avtalen godkjennes, og innholdet presenteres.

 

Kilde: Fiskaren