Russisk sjømatmarked kan bli for dominerende for norsk eksportnæring

Publisert: av Norges Sildesalgslag
80 prosent av den samlede norske eksporten fra Norge til Russland er sjømat, hovedsakelig laks og sild. Eksportnæringen kan bli for avhengig av et dominerende marked, advarer forskningsleder ved Nofima til NRK. Forskningsleder Frode Nilssen ved Nofima ser at Russland kan bli det største enkeltmarkedet for norsk fiskerinæring, men retter samtidig en advarende pekefinger mot næringen.

Er det ønskelig fra norsk side å bli veldig avhengig av ett enkelt marked, som har vist seg å kunne være ustabilt for politiske svingninger, sier han til NRK.

Frode Nilssen har tidligere vært fiskeriråd ved den norske ambassaden i Moskva. Han kjenner godt til hvordan russiske myndigheter tenker rundt import av viktige matvarer

Nå har jo lederen i den russiske veterinærtjenesten ved flere anledninger uttalt til norske myndigheter at Russland ikke ønsker fri flyt av varer inn til det russiske markedet. De vil ha en viss kontroll, og det skyldes blant annet at fiskerinæringen i Russland er en strategisk sektor, sier han videre til NRK.

 

Siste nytt