CO2 i havet forstyrrer sentral-nervesystemet til fisken

Publisert: av Norges Sildesalgslag
Hvis CO2-konsentrasjonene i verdenshavene fortsetter å stige, vil dette mot slutten av dette århundret påvirke fisks sentralnervesystem, mener et internasjonalt forskerteam. Nyheten ble offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change søndag kveld.
Studiet rapporterer å ha funnet det første bevis for denne virkningen som på sikt kan få uanede konsekvenser for verdens fiskebestander.

- CO2 i havet påvirker fisken ved at gassen først reagerer med vann og danner kullsyre. Og det er kullsyren som påvirket fiskens sentralnervesystem, sier forsker Dr. Christina Sørensen ved Institutt for molekylær biovitenskap (IMBV), Universitet i Oslo, som har deltatt i studiet.
Forskerne kom på sporet av sitt funn etter at man tidligere har påvist at luktesansen hos unge korallrevsfisk ble påvirket av forhøyede CO2-nivåer i havet.

Dette medførte at fisken fikk problemer med å lukte seg frem til et korallrev å slå seg ned på, og til å oppdage rovfisk i nærheten. Normal vil fisk unngå lukten av rovfisk. Men etter at forsøksfisk var blitt eksponert for effekten av CO2, viste det seg at det motsatte skjedde; fisken ble tiltrukket til rovfisk.

Andre eksperimenter viste at CO2-behandlet fisk mistet sin naturlige tendens til å snu seg mot venstre eller høyre, en viktig evne når fisk svømmer i stim. Et slikt evnetap gjør fisken mer sårbar, ettersom fisk som svømmer alene oftere blir spist av andre arter.


- Dette er et viktig gjennombrudd for videre forståelse og forskning på temaet, sier seniorforsker Knut Yngve Børsheim ved Havforskningsinstituttet i Bergen. i en kommentar til Aftenposten.Kilde: Aftenposten

Siste nytt