Fiskets gang uke 1

Publisert: av Norges Sildesalgslag
Godt trykk på nvg-silda og en del makrell fra utenlandske trålere, mens uvær har hindret flåten etter havbrisling. Nytt år og nye muligheter, eller som Prøysen synger, «med blanke ark og fargestifter til.»
Her er salgsleders oppsumering av årets første uke:

 

NVG sild
Etter en litt forsiktig start de første dagene i uken ble det fra natt til fredag full fart i fisket. Vel 39 000 tonn er meldt inn denne uken og fisket har foregått fra Senja og Andfjorden i nord og til vest av Træna, med mesteparten tatt ut av Vesterålen. Snittstørrelsen ligger på litt i overkant av 300 gram. Prismessig fortsetter vi nesten der vi sluttet i fjor, kun en liten justering nedover. Ukens høyeste kr. 6,99 og snittet ble kr. 6,10.Det er, som ventet, kystflåten som dominerer i deltagelsen, og det er fra dem meldt inn nesten 26 300 tonn. Derav er det låssatt 280 tonn, to lås i Torsken og to lås på Kattfjorden i Troms. Ringnot fanget vel 10 200 tonn mens trålerne har meldt inn ca. 2 600 tonn. 

Makrell
Også den utenlandske trålflåte etter makrell er kommet i fiske og det er meldt inn 7 650 tonn. Nesten alt er solgt på kontrakt med norske kjøpere, kun ett par fangster er solgt på auksjon til priser på mellom 10,50 og 11 kroner. 

Nordsjøsild
En del av den norske ringnotflåten startet året med å lete etter nordsjøsild. Været satte en demper de første dagene, men flåten kom heller ikke borti forhold som var fangstmessig  interessant. Kun en fangst ble tatt av norsk fartøy, 340 tonn. I tillegg ble det levert en fangst på 300 tonn fra et utenlandsk fartøy som har kontrakt med norsk kjøper. 

Havbrisling
15 båter var trukket ut til deltagelse i fisket etter havbrisling. Siste utseiling var satt til 48 timer inn i det nye år, men kraftig storm over flere dager satte en stopper for fiske.  Nå på søndag har vinden spaknet slik at forholdene er brukbare, men det er foreløpig ikke meldt om at det er funnet Brisling. 

Loddefiske ved Island
Noen ringnotfartøyer har meldt sin interesse for å gå til Island etter lodde. Første fartøy satte kurs fra sin hjemmehavn i dag. Men lisensene for fiske i IØS er ikke klarert enda, forhåpentligvis vil dette komme på plass førstkommende mandag uten at man skal ta begivenhetenes gang på forskudd. 

Bergen 8. januar 2012 

Odd Fredrik Andersen
[email protected]  

Siste nytt