Fangstsertifikat også på kinesisk

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

Innføring av nytt hygieneregelverk i Kina resulterte i krav om nytt Helsesertifikat fra kinesiske myndigheter ved import av fisk og fiskevarer til Kina.  I tillegg ble det krevd at det Norske fangstsertifikatet ble oversatt til Kinesisk. Dette er nå tilgjengelig i portalen CatchCertificate.no

En av de viktigste endringene ved det nye helsesertifikatet er at det skal skrives ut fangstsertifikat på engelsk og kinesisk for den relevante sending.  Dette skal gjøres ved all eksport av fisk og fiskevarer av villfanget fisk.

Dette sertfikatet er nå tilgjengelig i portalen hos CathCertificate.no og medfører ingen endringer ute hos eksportørene.
- Eksportørene skal rekvirere fangstsertifikatet på vanlig måte. Portalen vil automatisk generere et engelsk/kinesisk sertifikat når importørens nasjonaliet eller tollgrense land felt er satt til China.  Det forteller daglig leder i CathCertificate Bjørg Granberg Bjørner.

Fangstsertifikatet skal ligge som vedlegg til helsesertifikatet når sendingen blir presentert for grensekontrollen i Kina. Det er eksportnæringen selv som har ansvar for å følge opp dette ved å føre dokumentnummeret inn i attesten.
Det Engelske / Kinesiske sertifikatet benyttes i Kina, mens det originale EU sertifikatet må benyttes av importør, når varene eventuelt skal eksporteres til EU igjen.

I dag genereres fangstsertifikat automatisk når en eksportør ber om det.  Hva blir endringen for dette kinesiske sertifiatet?
- Ingenting, sier Bjørner.  Hun forklarer at det under "Spesifiser forsendelsen, importør og transportørvalg" vinduet, er to felter som påvirker det Engelsk/Kinesiske fangstsertifikatet Importørens nasjonaliet og tollgrense (land).

Hvis en av disse feltene har påført "China", så vil systemet automatisk generere 2 sertifikater, et originalt EU sertifikat på engelsk som før, og et Engelsk / Kinesisk sertifikat. Begge dokumentene har samme dokument nummer. Dokumentene blir generert automatisk når arbeidsmappen blir lagret eller lagret og signert. Dokumentene pakkes inn i .zip filen som før. Så denne funksjonen kommer automatisk og krever ingen endring hos eksporøtene, sier Bjørner. 

Pålegg om sertifikat også på kinesik kom like før jul.
- Vi har jobbet intenst i en periode nå for å få på plass denne tjenesten, slik at eksporten av norsk sjømat kan gå knirkefritt inn og ut av Kina.  Jeg er glad for at dette nå er på plass i god tid innen fristen som er utgangen av januar, avslutter Bjørner.


Flere detaljer på www.catchcertificate.no

 

Siste nytt