Hjalp flere fiskere i 2012

Publisert: av Roar Bjånesøy

124 flere fiskere fikk hjelp av Redningsselskapet  i 2012 enn året før.   2 647 fiskere totalt måtte ha assistanse i løpet av året som gikk.
        

I 2012 hjalp Redningsselskapet totalt 12 000 mennesker med i alt 1 668 oppdrag fra Hovedredningssentralen, de fleste oppdragene gjelder søk og redning, båter med motorproblemer, grunnstøtinger eller tau/fiskegarn i propellen.  Men 11 mennesker ble reddet fra den visse død og 46 fartøy ble berget fra å gå ned.


Tallene kommer fra Redningsselskapets rapport for 2012.

SAR betyr Search and Rescue (søk og redning), og er benevnelsen på oppdragene redningsskøytene får fra Hovedredningssentralene (HRS).  HRS leder alle redningsaksjoner til sjøs og til lands. Redningsskøytene ble kalt ut 1668 ganger av HRS i fjor. Flesteparten av oppdragene gjelder søk, assistanse til fartøy, grunnstøting, drivende fartøy og evakuering av syke personer.

 2674 fiskere fikk hjelp av redningsskøytene i 2012, mot 2550 året før. Det er en av fem registrerte fiskere i hele landet. - Det betyr mye for en fisker å få rask hjelp til å fjerne fiskebruk fra propellen, slep til land, lense båten tom for vann eller hjelp med motorstopp. Det kan bety forskjellen mellom liv og død eller det kan bety at han kommer hjem til middag i rett tid, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

 - Fjorårets mange oppdrag viser igjen at redningsskøytene er viktig for vårt kystmiljø. De er ofte de første på stedet når store skip går på grunn eller får motorstopp. Redningsselskapet har raske båter med kraftig slepekapasitet. Det har avverget mange miljøkatastrofer langs kysten vår, sier Bellonas ekspert på skipssikkerhet, Sigurd Enge. 1457 passasjerskip og lasteskip ble assistert av redningsskøytene i fjor. Flere av dem ville ha havnet i fjæra hvis ikke de hadde fått hjelp.

 En av de som ble reddet i 2012 var Jan Haus fra Sandnessjøen. Han fikk motorstopp, og båten ble skylt på en holme. Det var kuling, og han ble reddet av redningsskøyta «Skuld». - Jeg hadde ikke på meg redningsvest. Og det var mye flaks som gjorde at jeg kom meg opp på holmen. Båten ble slått ned mot skjæret. Jeg var litt stressa da redningsmannen på redningsskøyta kom med lettbåten og hentet meg. Så det var veldig godt og varmt å få komme om bord i redningsskøyta, sier Haus, som meldte seg inn i Redningsselskapet etter hendelsen, skriver selskapet på sine hjemmesider

Siste nytt