Nordsjøsild langt mot nord

Publisert: av Roar Bjånesøy

Lofoten Viking på Værøy er den første fabrikken som har tatt i mot Nordsjøsild i Nord-Norge da Havdrøn tok turen oppover med 700 tonn tatt på Vikingbanken vest av Bergen på søndag

Produksjonssjef Lorents Hardy ved Lofoten Viking er veldig fornøyd med kvaliteten på silda etter seilasen nordover og sildefiletene han produserer av den 180-190 grams Nordsjøsilda i nord skal ut til kunder i Tyskland og Holland.

-Vi var og de første som startet å ta imot makrell fra Nordsjøen for tre år siden, sier Hardy med et lite vennskapelig stikk til sine kolleger i sør som han sier har ment det ikke kan produseres gode råvarer fra fisk fra Nordsjøen i nord.

-Men det tar vel enda litt noen år før vi får brisling oppover her, ler han.

Skipper Tord Hjellestad på Havdrøn hadde med Verøy i utbudsområdet da Havdrøn allikevel skulle nordover for å fiske NVG-sild og er glad kjøperen er fornøyd med kvaliteten på Nordsjøsilda som da fikk en - for silda sin del  -  uventet tur nordover.

-Det har vært stor aktivitet på Nordsjøsilda i på feltene vest av Bergen, sier Salgsleder Kenneth Garvik ved Sildelaget. 

-Mange båter har valgt å fiske deler av Nordsjøsildkvoten sin nå mens det er god tilgjengelighet på sild i norsk sone og med hensyn til den usikkerheten som er vedrørende forhandlinger med sone-adgang til EU senere på året.

På NVG-silden i nord har det idag vert meldt inn fangster fra en håndfull båter som er i aktivitet i Gavlefjorden sørvest av Andøya. 

Siste nytt