Vi vet det er sunt, men velger likevel ikke fisk

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

Den nye rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2012» viser at nordmenn spiser mindre fisk enn vi burde. - Vi ser dessverre også at forbruket av fisk ikke har økt slik man ønsker. Det hadde vært en fordel om forbruket av fisk økte i stedet for forbruket av kjøtt, sier fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp.

Rapporten forteller at forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid. I perioden fra 2010 til 2011 økte kjøttforbruket fra 74 til 75 kilo per person. Forbruket av smør og fløte har økt de siste årene. Samtidig velger folk i større grad fete ostetyper.
Rapporten viser også at det skjer en positiv utvikling i forhold til inntak av frukt og grønt.

- Inntaket av grønnsaker har økt med hele 2 kilo per person fra 2010 til 2011. Dette er en gledelig utvikling som gir helsegevinst på sikt. Frukt, bær og grønnsaker er viktige i kostholdet fordi de kan bidra med å forebygge en del typer kreft, hjerte- og karsykdommer, forteller Klepp.

Norge har deltatt aktivt i arbeidet for å få medlemslandene i WHO til å bli enige om en global plan for reduksjon i dødelighet fra hjerte- og karsykdommer, kreft, fedme og diabetes.

- Kosthold utgjør en viktig del av dette arbeidet. De nasjonale kostrådene anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett og salt og øker inntaket av fisk, grove kornvarer, frukt og grønnsaker. Dette skal bidra til å forebygge kroniske sykdommer i befolkningen og rådene bygger på omfattende forskning. Flertallet i befolkningen vet hva som er sunt å spise, men det er allikevel et mål at flere skal gjøre de sunne valgene i hverdagen. Vi er derfor opptatt av å formidle at små grep i kosthold og fysisk aktivitet kan gjøre stor forskjell for helsen, sier Klepp. 

 
Matvarer 1999 2010 2011
Fisk 38 35

 34

Grønnsaker 61 72 74
Frukt og bær 69 88

87

Kjøtt og innmat 63 74

75

Sukker 44

31

30

 

 

 

Kilde: Helsedirektoratet

Siste nytt