Frykter massedød av sild på Island

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

Tonnevis av sild er også denne vinteren fanget i Kolgrafarfjörður nord på Island.  Også i fjor døde tonnevis av sild etter å ha blitt  fanget i fjorden.  Nå er islendingene bekymret for massedød av sild igjen.

Det er bekymring for at massedød av sild vil skje for tredje gang.
Både i desember i fjor og februar i år har det skjedd at silda sitter fast i fjorden.

Forskernes teori er at silda søker kaldere hav i løpet av vinteren, men blir sittende fast og dør når oksygennivået i bukten faller .

Þorsteinn Sigurðsson er forsker på Islands Marine Research Institute, forteller til avisen The Reykjavìk Grapevine at de denne uken ønsker å prøve å skremme silda bort med spekkhoggerlydeffekter .
-Vi har opptak fra Dolphin Research Centre i Húsavík av lydene av spekkhoggere som spiser sild . Vi vil spille av disse opptakene under vann . Hvis det fungerer, og det vekker silda kan vi bruke denne metoden for å "gjete" den ut av bukta, "sier Þorsteinn til avisens nettutgave.

Det er båter i fiske i fjorden nå, men det er ventet at disse kun klarer å  fange en liten brøkdel av sild fanget i bukten. Fiskerne anslår det kunne være mellom 100 og 200 tusen tonn sild som sitter fast i fjorden. .Kilde: The Reykjavìk Grapevine

Siste nytt