Fiskeri under Arendalsuken
Tirsdag 16 august blir det flere innlegg og debatter om fiskerinæringen under Arendalsuken. Det vil bli live strømming av arrangementet
Barn og unge kan vende skepsis til matglede. En ny studie viser at det er stor begeistring for fisk og sjømat hos barn - når de selv får lage maten.
Masteroppgaven «Matglede hos barn - effekter av et
læringsprogram» (UMB, Ås) har studert effekten av undervisningen
ved Geitmyra matkultursenter for barn. Konklusjonen er at
holdninger knyttet til smak og sunnhet styrkes signifikant etter
kursopplegget. Elevene jobbet med sunne råvarer som sjømat og
grønnsaker og skepsis ble vendt til matglede!
Økt inntak av fisk og sjømat er en av helsemyndighetenes klare
anbefalinger. Og gode kostvaner bør etableres i barndommen. Studien
viser at elevene gjennom undervisningen på matkultursenteret fikk
en mer positiv holdning til mat som fiskesuppe, blåskjell og torsk.
Mastergradsstudent og sensoriker på Nofima, Kristine Svartebekk
Myhrer, som har gjennomført studien forklarer hva som må til: «Det
er viktig at det blir et større fokus på barns holdninger til mat
og helse. Matlaging og matglede har blitt for lite prioritert i
grunnskolen, og konklusjonen er at den type undervisning som
Geitmyra matkultursenter tilbyr, gir elevene mer positive
holdninger til- og opplevelser av mat.»
- Vi opplever elevenes matglede og vilje til å smake på alle typer
mat så lenge de selv får være med å lage den - og når de vet
hvordan maten har blitt til, sier May Britt Stormoen som er
undervisningsansvarlig på matkultursenteret.
Hele studien kan du lese i rapporten her:
Aktiviteten tar seg opp.
Eros og Vendla avslutter prets makrelltok i Tromsø 5 august
Rundskriv 18/22 fra Sildelaget informerer nærmere om regelverk ved tilleggsinnmeldinger i pelagisk fiske
En fersk undersøkelse fra Sjømatrådet viser at 35 prosent av barn og unge spiser fisk sjeldnere enn én gang i uken.
De siste to årene har norske fiskere ikke hatt fri tilgang til å fiske nordsjøsild i britisk sone. Dette har ført til en tidligere start på fangstsesongen med mye små sild av lavere kvalitet. Med en stor makrellkvote og manglende tilgang til å fiske i britisk sone, startet også årets makrellfiske tidlig.
Etter et rekordsterkt første halvår, følger juli som den beste juli-måneden for norsk sjømateksport. Norge eksporterte sjømat for 11,6 milliarder kroner i juli.