Mer positiv til fisk og sjømat - hvis de lager maten selv

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

Barn  og unge kan vende skepsis til matglede. En ny studie viser at det er stor begeistring for fisk og sjømat hos barn - når de selv får lage maten.

Masteroppgaven «Matglede hos barn - effekter av et læringsprogram» (UMB, Ås) har studert effekten av undervisningen ved Geitmyra matkultursenter for barn. Konklusjonen er at holdninger knyttet til smak og sunnhet styrkes signifikant etter kursopplegget. Elevene jobbet med sunne råvarer som sjømat og grønnsaker og skepsis ble vendt til matglede!


Økt inntak av fisk og sjømat er en av helsemyndighetenes klare anbefalinger. Og gode kostvaner bør etableres i barndommen. Studien viser at elevene gjennom undervisningen på matkultursenteret fikk en mer positiv holdning til mat som fiskesuppe, blåskjell og torsk. Mastergradsstudent og sensoriker på Nofima, Kristine Svartebekk Myhrer, som har gjennomført studien forklarer hva som må til: «Det er viktig at det blir et større fokus på barns holdninger til mat og helse. Matlaging og matglede har blitt for lite prioritert i grunnskolen, og konklusjonen er at den type undervisning som Geitmyra matkultursenter tilbyr, gir elevene mer positive holdninger til- og opplevelser av mat.»


- Vi opplever elevenes matglede og vilje til å smake på alle typer mat så lenge de selv får være med å lage den - og når de vet hvordan maten har blitt til, sier May Britt Stormoen som er undervisningsansvarlig på matkultursenteret.  

Hele studien kan du lese i rapporten her:

Siste nytt