Til sak mot EU i fiskestrid

Publisert: av Roar Bjånesøy

Færøyene har gått til sak mot EU som følge av sanksjonene landet er påført  som straff for overfiske av makrell og sild.

Dette skriver bt.no.

Færøyen tar saken til Verdens handelsorgasnisasjon (WTO) for å prøve å stoppe sanksjonen.

- EUs handelsboikott av Færøyene er etter vår mening et klart brudd på WTOs grunnleggende bestemmelser. Derfor har Færøyene bestemt å overlate tvisten til WTOs tvistedomstol, sier Kai Leo Holm Johannesen. Han er lagmann, eller regjeringssjef, på Færøyene.

Ettersom Færøyene er en del av Danmark, må tvisten gå via danske myndigheter, skriver bt.no

Fiskestriden har oppstått etter at Færøyene valgte å heve sine kvoter på sild og makrell, i strid med avtalene som de andre kystlandene i det nordlige Atlanterhavet, deriblant Norge, har blitt enige om.

Det har ført til at EU for en måned siden innførte forbudt for sine medlemsland mot å kjøpe fiskeprodukter fra Færøyene. Også Norge mener Færøyene praktiserer overfiske og har forbudt norske fiskemottak å ta i mot sild fra færøyske fiskebåter.

Fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker (H) møtte mandag den færøyske fiskeriministeren Jacob Vestergaard for å drøfte blant annet fiskestriden.

- Jeg har vært klar på at alle parter bør holde seg til tidligere avtalt fordeling til en eventuell ny avtale er på plass. Ingen part bør vedta kvoter på ensidig grunnlag som gjør at vi overstiger de rådene forskerne har gitt, sier Aspaker.

Aspaker sier hun er opptatt av å finne løsninger som er til gode for alle parter og som tar vare på kravet om en bærekraftig forvaltning.

- Norge vil arbeide konstruktivt for å bli enige, men vi kommer også til å jobbe for å ivareta våre egne nasjonale, legitime interesser, sier hun ifølge bt.no

Siste nytt