EM sølv med fokus på fisk

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

De danske håndballherrene tapte mot Frankrike og endte opp med sølvmedalje i EM-finalen i håndball for herrer.  Men danskenes gode håndballresultater er blant annet et resultat et bevisst kosthold - med fokus på fisk.

De danske håndballherrene har et sterkt fokus på kosthold.  De er opptatt av at mangen skal gi optimal energi og redusere risikoen for å utvikle skader .

Det danske landslaget har ikke en fast kortholdsplan eller kliniske ernæringsfysiologer knyttet til laget, men administrerende direktør Frank Lajer klubben Bjerringbro - Silkeborg , som hadde fem spillere med i  EM-troppen , opplever en økt fokus på viktigheten av at kosthold gir bedre ytelse på banen.

- Jeg har sett en klar trend de siste 10-15 årene når spillerne ta kostholdet på alvor. I Bjerringsbro - Silkeborg , anbefaler vi spillere fra de offisielle kostanbefalinger. Team Danmarks råd til toppidrettsutøvere er at spillerne selv også gjerne må oppsøke kunnskap om hvordan kostholdet kan støtte deres ytelse og muskelbygging. Protein er i fokus og spillerne spiser mye fisk , kylling, fullkorn pasta og grønnsaker, sier Frank Lajer  til nettstedet 2GangerOmUgen.


Fisk viktig for alle
Sportslig ernæringsfysiolog på det danske landslaget, Christina Nielsen forteller at spillernes diett ofte er i henhold til individuelle behov og fokus på optimal ytelse og skadeforebygging. Det er for eksempel fisk en god kilde for essensielle fettsyrer som særlig fet fisk inneholdende. Fettsyrer fra feit fisk er svært viktig fordi de hindrer betennelse hos spillerne, sier Nielsen.

Hun understreker at fisk er viktig for alle å få nok av.
- Alle bør spise rikelig med fisk , fordi det er en viktig kilde til jod , selen , vitamin E og vitamin D-tilskudd . Vitamin D er imidlertid spesielt viktig å prioritere en eliteidrettsutøver, siden vitamin D blant annet påvirker muskelstyrke . Så for toppidrettsutøvere som EM herrene er  kostholdsrådet om å spise 350 gram fisk per uke spesielt viktige.

 

Kilde: Fiskerforum.dk

 

Siste nytt