Forsker seg bort til loddefeltene

Publisert: av Roar Bjånesøy

Fire ringnotbåter, alle i referanseflåten til Havforskningen, skal samle inn data på vei til og fra loddefeltene ved Island. Ideen kommer fra fiskerhold.

Dette skriver FiskeribladetFiskaren.

-Ideen kom fra "Inger Hildur"-reder Lodve Gjendemsjø og vi har fulgt opp med den praktiske gjennomføringen, sier forsker Erling Kåre Stenevik ved Havforkningsinstituttet.

Disse fire fartøyene har nå harddisker i tilknyting til ekkolodd og/eller sonarer om bord og de samler da inn kontinuerlig data i første omgang på vei til loddefeltene ved Island fra forskjellige steder i Norge. Havforskningen får da dataene i ettertid og selv om de har lagt visse forutsetninger i kalibrering av instrumenter osv så må mange av detaljene tilpasses rederienes driftopplegg, skriver FBFI.no.

Forskerne ønsker seg et bilde av situasjonen basert på fire noenlunde rette streker over Norskehavet i februar.

-Selv om denne forskningen ikke kan brukes i internasjonale bestandsberegninger, der vi fortsatt må holde oss til de ordinære toktene som dekker de pelagiske bestandene,  er det likevel viktig for oss å kunne følge situasjonen i Norskehavet best mulig, sier Stenevik.

Ifølge  Stenevik så dukker det stadig opp antydninger om at en del av NVG-silda holder seg ute i havet om vinteren, og går direkte til gytefeltene om våren. 

Siste nytt