Makrellavtale mellom Norge og EU?

Publisert: av Ann-Kristin Kristoffersen

- Verken Færøyene eller Island ønsker en ansvarleg utnyttelse av makrellbestanden. Det sier direktør Esben Sverdrup-Jensen i Danmarks Pelagiske Producent Organisation. Han mener eneste realistiske løsning er en avtale mellom Norge og EU.

Etter mer enn 4 år hvor det tilsammen har vært over 20 forhandlingsmøter har det ikke lykkes partene å komme til enighet så langt. Sverdrup-Jensen tror ikke på at de pågående forhandlinger  i Bergen vil føre til et resultat.

- EU og Norge har satt all politisk prestisje inn på å etablere en bærekraftig og langsiktig makrellavtale som omfatter alle Kyststater. Nå må EU-kommisjonen og den norsk regjeringen komme til den samme erkjennelse, som vi i for lengst er kommet til, nemlig at verken Færøyene eller Island ønsker en ansvarlig utnyttelse av makrellbestanden.
Nå bør man samle seg om en avtale mellom Norge og EU som sikrer grunnlaget  for fiskeri på alle felles bestander, sier direktør Esben Sverdrup-Jensen fra Danmarks Pelagiske Producent Organisation.

Men det er ikke bare innenfor makrell danskene nå etterlyser en løsning og avtale.
- Den manglende adgang til atlantosild i norsk sone koster den danske pelagiske flåten mer enn 50 mill.kr i omsetning  i januar alene, sier Esben Sverdrup-Jensen, Danmarks Pelagiske Producent Organisation.

Tidligere denne uken sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker at hun nå begynner å bli utålmodig.
- Jeg merker meg at det har vært en positiv utvikling, men vi begynner alle å bli utålmodige, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker, som minner om at Norge har strukket seg langt for å imøtekomme kravene til Island og Færøyene.

Partene møttes tirsdag 28.februar til nye møter. 

 

 

Siste nytt