Lite brisling i Oslofjorden så langt i vinter

Publisert: av Roar Bjånesøy

Brislingen som vanligvis fiskes i Oslofjorden i november og desember lar vente på seg. Mye leting, men lite å se på instrumentene, sier fiskerne.

Skipper Jan Gunnersen på Tenholmskjær hadde en fangst på 15 tonn utenfor Sandefjord idag, men ellers har det vært lite brisling å finne de siste tre ukene, sier han til Sildelaget.

-Vi har vært ute på leting i 3-4 uker, ved Kragerø, Hvaler, Horten, Tønsberg og innover Oslofjorden, men vi finner stort sett ingenting, sier Gunnersen og legger til at det er samme situasjon for svenske fiskere i deres farvann.

Med lite brisling å se, så har Tenhomskjær fisket over 100 tonn med Nordsjøsild. Også Spjæringen, den andre båten som driver brislingfisket i Oslofjorden de siste årene, har fisket sild.

-Vi vet ikke helt hvor brislingen er , men vi ser at det er uvanlig varmt i vannet for denne tiden på året. I dag målte vi 10,5 grader i vannet der det normalt er 6 grader kaldere på denne tiden, sier Gunnersen.


-Håpet er at brislingen står for dypt til å registreres på våre instrumenter  og at den plutselig kan komme opp når det blir kaldere, for dette er litt spesielt, sier Gunnersen.

Tenholmskjær vil forsette i brislingfisket frem mot jul men antyder at kjøperne begynner å bli ivrige på å få råstoff til produksjonen av brisling frem mot jul. Mesteparten av brislingen tatt i Oslofjorden går til krydring i Norge og Sverige.

Tor Kyvik fra kjøperen H.J.Kyvik i Haugesund bekrefter mangelen på råstoff. 

-Vi er stort sett tomme for råstoff og trenger brisling så fort som mulig for å produserer for våre kunder, sier Kyvik.Siste nytt