Ønsker bedre værvarsel

Publisert: av Roar Bjånesøy

Folk som ferdes ute på havet ønsker enda bedre varsel av været, viser en spørreundersøkelse. 

Det er Meteorologisk institutt som står bak rapporten som nå er ferdig. Målet har vært å kartlegge behovet for maritime værtjenester hos dem som ferdes på sjøen, opplyser seksjonsleder Kristine Gjesdal ved instituttet.

Dette skriver fiskarlaget.no

Målgruppen har vært fiskere, transport til sjøs og fritidsbåtbrukere. Informasjonen er samlet inn på tre måter; ved intervju av MET ansatte, intervju med nøkkelpersoner i seks maritime organisasjoner og en spørreundersøkelse.

Kunnskapen fra intervjuene og spørreundersøkelsen er svært sammenfallende, forteller Gjesdal.

De viktigste værelementene er vind, vindkast og bølger. Brukerne ønsker seg forbedringer knyttet til varslene på Yr, bedre vindvarsler i kyst- og fjordstrøk, observasjoner og strekningsvarsler.

Denne informasjonen ble i stor grad bekreftet gjennom spørreundersøkelsen. Denne lå på nett i to uker og det kom inn 4373 svar.

-Det høye antall respondenter gir oss trygghet for at signalene fra undersøkelsen er pålitelige.

For nesten alle som deltok i undersøkelsen er Yr er den viktigste kilden til værinformasjon. Av tjenestene på Yr er "Time for time " varselet, kulingvarslene og kartene de mest brukte og de som oppleves som mest nyttig. Når det gjelder forbedring av varslene er det observasjoner av vind og bølger som topp er denne listen etterfulgt av Time for time varsel til sjøs og strekningsvarsel, heter det i rapporten som du i sin helhet kan lese hos Meteorologisk institutt.

Siste nytt