Uvanlig vandringsmønster for lodda

Publisert: av Roar Bjånesøy

Vandringsmønsteret til lodda ved Island de seneste ukene har vært høyst uvanlig for årstiden. Ifølge islandske havforskere har den brutt et fast mønster fra tilbake på 60-talletet. 

Dette skriver fiskerforum.dk

Havforsker Sveinn Sveinbjørnssom ved Havforskningsinstituttet sier til avisen Iceland Review at lodden i år har først, som vanlig, oppholdt seg i Grønlandsstredet i Janauar for så å vandre mot farvannene rundt Island.
Men der den i tidligere år har fortsatt vandringen møt øst og så mot syd langs østkysten av Island til Hornafjordur, har den i år stoppet opp sentralt og mer vestlig.


Så flåten som tradisjonelt skulle ligget og fisket øst for Island nå i februar. ligger nå og fisker utenfor Skagi nord-vest på Island.
Forskerne har ennå ikke svaret på dette fenomenet i år.

-Vi vet ikke hva som har fått lodden til å endre område og selv om den til slutt vil vandre på øst, er det på et meget sent tidspunkt så lodden vil da ha gytt utenfor det nordvestlige Island og de vestlige fjorder. Det hele er meget usedvanlig, sier forsker Sveinn Sveinbjørnsson ifølge fiskerforum.dk.Men til tross for det endrede vandringsmønsteret går fisket glimrende, skriver fiskerforum.dk.

Les mer om saken på fiskerforum.dk her:  

Siste nytt