Skip to Content

Vil fjerne handelshindringer for norsk sjømat i EU

Publisert: av Roar Bjånesøy

-Norsk sjømat blir møtt med høye tollsatser og et tungvint tollkvoteregime i EU-markedet. Fjerne hindringer vil være gunstig både for EUs bearbeidingsindustri, som er vesentlig avhengig av sjømatimport fra Norge, og for norsk sjømatnæring, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

De pågående forhandlingene om Norges EØS-bidrag og markedsadgang for fisk var tema da fiskeriminister Elisabeth Aspaker i dag møtte den tyske landbruks- og matministeren, Christian Schmidt, for politiske samtaler i Berlin.


EU er det viktigste markedsområdet for norsk sjømatnæring. I 2014 gikk 62 prosent av den totale norske sjømateksporten til EU. 


-Norsk sjømat blir møtt med høye tollsatser og et tungvint tollkvoteregime i EU-markedet. Fjerne hindringer vil være gunstig både for EUs bearbeidingsindustri, som er vesentlig avhengig av sjømatimport fra Norge, og for norsk sjømatnæring, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.I dag er det anslått at norsk sjømat bidrar til 12 000 sysselsatte i EUs sjømatindustri.- EU har fremmet krav om betydelig økning i Norges finansielle EØS- bidrag. For Norge er en tilfredsstillende løsning på spørsmålet om markedsadgang for fisk en forutsetning for videreføring av Norges bidrag, sier Aspaker.


Samtidig som Tyskland er av de mest sentrale medlemslandene i EU, er landet også et stort sjømatmarked både med tanke på bearbeiding og konsum. Norge eksporterte sjømat til Tyskland for 2,5 milliarder kroner i 2014.

Siste nytt

Back to top