Makrellstørjen kan lage store makrellstimer

Publisert: av Roar Bjånesøy

Havforsker Leif Nøttestad ved Havforskningen spekulerer i at mye makrellstørje er med på å samle makrellen i større, tettere stimer.

Dette skriver fbfi.no på sine nettsider:

- Større tilstedeværelse av størje kan føre til at makrellen går i tettere og større stimer enn den ellers ville gjort. Det kan faktisk være slik at størjen hjelper fiskerne, sier Nøttestad til fbfi.no

De fleste har nok registrert medieoppslag om store fangster (bifangst) av makrellstørje i norske farvann i år. Årsaken til at størjen til våre breddegrader, kan forklares enkelt med at det er mye næringsrik mat i form av pelagisk fisk i våre farvann.

-  Størjene beiter mye på makrell, sild og tobis, brisling, kolmule og blekksprut. Den har en utrolig variert diett og legger godt på seg når den er på beitevandring, sier Nøttestad.

Makrellstørjen - verdens største tunfisk, går etter stimfisk. Tette stimer av blant annet sild og makrell byr på et realt fråtsemåltid.

- Størjen vil spise mest mulig på kortest mulig tid og sånn sett er tette stimer av for eksempel makrell eller hestmakrell gunstig for den. Størjen er en livsfarlig fiende for makrellen og makrellen vil reagere med å gå i tettere stimer enn den ellers ville gjort for å beskytte seg mot angrep, som ofte blir som kryssild. Dette er jo gunstig for fiskeflåten, så det kan faktisk være slik at størjen hjelper fiskerne. Men det kan også føre til at stimene blir for store og tette av og til for flåten, påpeker Nøttestad til fbfi.no.

les hele saken på fbfi.no  her: ( krever pålogging

Siste nytt