Kvoterådene klare for 2024
Rådet går opp for kolmule, mye ned for sild og litt ned for makrell. Det blir igjen nullfiske på hestmakrell i 2024
Havforskningen vil blant annet etablere langsiktige samarbeidsavtaler med havgående fiskefartøyer for overvåkning av fiskebestander
Dette kommer frem av rapporten forskningsdirektør Geir Huse ved
Havforskninga leverte til fiskeriministeren idag.
De isfrie havområdene vi skal overvåke har økt med størrelsen på
Nordsjøen de siste 12 årene. Vi skal skaffe kunnskap om hele dette
marine økosystemet. Til det trenger vi nye fartøy, ny
instrumentering og et styrket, langsiktig samarbeid med havbaserte
næringer, sier forskningsdirektør Geir Huse videre på instituttets
hjemmesider.
Rapporten om Havforskningsinstituttets framtidige
infrastrukturbehov for å hente inn marine data leverer han til
Fiskeriministeren i dag.
-Vi henter inn store mengder med data fra havet allerede. Men datainnhentingen må bli smartere og vi må få muligheten til å ta i bruk og utvikle teknologi for framtida, seier Huse, som har denne prioriteringslisten for nye investeringer:
-Havet har alltid gitt stor verdiskaping i Norge. Det er forventning om videre vekst i mange havbaserte næringer i framtiden, sier Huse og viser til en god, kunnskapsbasert forvaltning av fiskeressursene og en solid oppdrettsnæring som står for landets største matproduksjon. -"Nye" ressurser, som for eksempel snøkrabben i Barentshavet, og, ikke minst, alle de levende organismene vi ser på havbunnen, representerer nye utfordringer og muligheter. Vi har minimalt med kunnskap om dette i dag, så vi må hente inn data og etablere systematisk overvåkning fra bunnen av. Her er det grunnlag for nye næringer, mener Geir Huse.
Allerede i dag er Havforskningsinstituttet på havet mer enn 2000 døgn i året med egne og innleide fartøy. Etter utvalgets oppfatning, kommer forskningsfartøyer til å være de viktigste plattformene også i overskuelig framtid. Men vi ser at alternativ teknologi som glidere, bøyer og forskjellige andre datakilder i kombinasjon med modeller kan gi forbedret beskrivelse av temperatur og strøm langs kysten.-Satellitter er gode til å overvåke havoverflaten, men trenger bare maks 10 meter ned i havet. -Vi må ha det, men vil fortsatt være helt avhengige av fartøyer, nedsenkede måleinstrumenter og forskjellige typer fangstredskaper for å fange fisk og andre organismer fra vannmassene og fra bunnen, understreker Huse.
Fiskeriministeren bestilte rapporten om behov for framtidig infrastruktur høsten 2014. I Masterplanen for marin forskning heter det at Regjeringen vil følge opp dette arbeidet.
Viktig melding til våre kjøpere:
Fiskeridirektøren har besluttet å gjøre følgende justeringer i maksimalkvoten for fartøy som fisker med not i etter makrellstørje:
Fiskeridirektøren har besluttet å gjøre følgende justeringer for beregning av norske fartøys
maksimalkvote i britisk sone:
Garna tilsvarer 37 000 meter som nå er tatt opp og fjernet fra havbunnen i løpet Fiskeridirektoratets opprenskingstokt som nylig er gjennomført
Makrellen står fortsatt spredt både i havet og på kysten.
Følgende minstepriser gjelder med virkning fra mandag 25.09.23: