Flere må ta ansvar for fiskerikriminalitet

Publisert: av Line Dale Nilsson

- Norge har vært en pådriver internasjonalt for innsats mot fiskerikriminalitet, nå må flere EU-land følge opp, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker da hun talte i Europaparlamentet onsdag.

Norge tok i initiativ til Interpols arbeid mot fiskerikriminalitet i 2013 og leder i dag organisasjonens arbeidsgruppe. Fem EU-land har sluttet seg til arbeidet, men Aspaker mener det bør være langt flere.

- Hver sjette fisk som importeres til EU er ulovlig fanget. EU-landene har et klart ansvar for å bekjempe fiskerikriminalitet, sier Aspaker.

Aspaker etterlyser et sterkere europeisk lederskap i kampen mot fiskerikriminalitet og ber EU-landene bidra aktivt til økt fokus problemer knyttet til internasjonal organisert kriminalitet i fiskerisektoren i FN-sammenheng.

- Interpols arbeid mot fiskerikriminalitet har gitt resultater. En av de viktige seirene er opprullingen av nettverket som fisket etter patagonsk tannfisk i Sørishavet. Etterforskning og strafferettslige sanksjoner er avgjørende for å få has på fiskerikriminalitet.  Men jobben er ikke gjort før bakmennene er tatt og eierne på land stilles til ansvar, understreker fiskeriministeren.

Siste nytt