Frykter mindre fisk i havet

Publisert: av Roar Bjånesøy

32 millioner tonn urapportert blir tatt opp av havet hvert år, estimerer forskerne. Det er da i tillegg til de 77 millioner tonnene som rapporteres inn av over 200 land.

Utregningene er beskrevet i en artikkel hos Nature Communications av fiskeriforskerne Daniel Pauly og Dirk Zeller ved University of British Columbia i Vancouver, og bygger på et tiår langt prosjekt som har tiltrukket hundrevis av forskere fra hele verden, skriver nrk.no

I et nytt verdensomspennende anslag over de globale fiskeriene, har forskere estimert at vi hvert år henter opp omtrent 109 millioner tonn fisk. Dette er om lag 30 prosent mer enn de 77 millionene som offisielt ble rapportert i 2010, av mer enn 200 land og territorier.

I en artikkel hos Nature sier Pauly og Zeller at de globale fiskeriene nådde en fangsttopp på 130 millioner i 1996, og at de har vært sterkt fallende siden da. Dette står ifølge Nature i sterk kontrast til de data som har blitt samlet inn av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), som viser at fangsten lå på 86 millioner tonn i 1996 og siden den gang bare har falt litt, skriver nrk.no

Forskningsdirektør Åsmund Bjordal ved Havforskningsinstituttet er godt kjent med problematikken, og har selv internasjonale erfaringer med dette. Selv om det alltid vil være knyttet visse usikkerheter til slike kalkulasjoner, mener han tallene er realistiske, og er helt klar på at tallene til FN er et klart underestimat.

- Mange land har blitt kritisert for dårlig kvalitet på fangststatistikken, så det er ikke noe i dette her som overrasker meg. Det forundrer meg for så vidt heller ikke om det reelle tallet er enda høyere, sier Bjordal, ifølge nrk.no.

les hele saken her: Siste nytt