Sender Brennholm til politikerne

Publisert: av Roar Bjånesøy

I går satte ringnotfartøyet Brennholm ikke kurs for fiskefeltene men mot Arendal der norske politikere og næringslivstopper samles for debatt og utforming av norsk politikk Nå skal fiskeri mer på dagsorden

-Vi har levd av fisk i tusenvis av år i dette landet og er en av verdens fremste sjømatnasjoner, men likevel kan politikerne, byråkratene og mediene nesten ingenting om fiskeri. Det er rett og slett for dårlig, og derfor tar vi nå grep, sier Mariann Frantsen i Pelagisk Forening i en pressemelding.

Under Arendalsuka torsdag 17. august inviterer hun politikere og forskere til debatt for å diskutere fiskerinæringens fremtid ombord i ringnotsnurperen ”Brennholm”.

- Vi vil vise frem norsk fiskerinæring på en ekte måte. Et besøk på Brennholm vil gi politikere og andre beslutningstakere en helt unik mulighet til å lære mer om bransjen. Det er helt nødvendig, for det er de som bestemmer rammevilkårene våre, uttaler Mariann Frantsen.

Må koble seg på samfunnet

Arendalsuka er en årlig nasjonal arena der aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre for debatt og utforming av ny politikk. Sjømatnæringen har frem til nå glimret med sitt fravær. Det gjør Pelagisk Forening noe med i år.

-Vi erkjenner at vi som næring ikke har vært flinke nok til å koble oss på resten av samfunnet. Fiskeripolitikk blir lett noe for de spesielt interesserte. Det er synd, for fiskeri blir stadig viktigere for staten Norge, uttaler Frantsen.

-Vi skal øke engasjementet og kunnskapen også hos dem som ikke jobber med næringen. Jeg er veldig stolt over verdiene fiskerne gir tilbake til fellesskapet, og håper vanlige politikerne også vil se viktigheten av norsk fiskeri, sier Frantsen.

Frykter liberaliseringer

Pelagisk Forening er bekymret over struktureringspresset i fiskerinæringen, og vil under Arendalsuka synliggjøre de store verdiene som skapes av lokale fiskebåter langs hele kysten under dagens ordning.

-På mange måter står vi ved et veiskille i norsk fiskeripolitikk. Kapitalsterke aktører jobber for storslått strukturering og liberalisering. Vi vil kjempe for at fiskerinæringen også fremover vil ha et lokalt, mangfoldig og spredt eierskap langs hele den norske kysten. Dette skal vi vise beslutningstakere i Oslo gjennom debatten i august, uttaler Mariann Frantsen.Siste nytt