Studenter får utfordringer fra næringen

Publisert: av Roar Bjånesøy

«Vitelystne studenter fra ulike studieretninger på høyskoler og universiteter i hele landet er denne uken på Sunnmøre for lære om sjømatnæringen....og får utfordringer tilbake

Det er Sett Sjøbein som har samlet studentene i «Marin student-bootcamp 2017 Villfisk» på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Formålet med bootcampen er å danne en kunnskapsbro mellom studenter og sjømatnæringen. Studenter fra hele landet kunne søke om å delta, men søkerne fikk ikke vite noe på forhand om hvor de skal eller hvilke bedrifter de skal besøke. Så dette er topp motiverte elever, som har satt av en uke av sin ordinære studietid til kun å lære om sjømatnæringen, og spenningen var stor da de nitten utvalgte deltakerne møttes for første gang på Ålesund flyplass.

Sunnmøre med sin marine klynge er et fantastisk utgangspunkt for å lære om både muligheter og utfordringer næringen står overfor. De første dagene har studentene lært om fiskeri, sjømatproduksjon, markedsføring, omsetningssystem, organisasjonsarbeid, lover og regler, om pelagisk fisk, klippfiskproduksjon, utstyrsleverandører, og spennende FOU i sjømatnæringen.

Sett Sjøbein har hatt med tre personer fra det Islandske selskapet Icelandic Startups som underveis trener studentene i det å tenke nytt og kreativt på vegne av sjømatnæringen.

Tre intensive dager tilbragte studentene til læring om sjømatnæringens muligheter og utfordringer, før de selv fikk utlevert en viktig utfordring som næringen ønsker deres hjelp til:

«Hvordan kan vi øke verdien av sild og makrell i det norske markedet?
-Utvikle et fysisk produkt, en programvareløsning, en markedsføringskampanje eller en ny tjeneste som fokuserer på sild eller makrell produsert i Norge.»

Studentene er inndelt i fem tverrfaglige grupper som skal jobbe med dette oppdraget i 48 timer før deres løsningsforslag skal presenteres overfor en jury bestående av sterke fagpersoner med tilknytning til næringen onsdag ettermiddag.
Underveis i oppgaveløsningen får studentene hjelp av mentorer. Det er stor spenning i gruppene, alle holder kortene tett til brystet og vil ikke fortelle de andre hvilke planer de har.

Vinneren blir avslørt først dagen etter på torsdag under konferansen Pelagisk Arena 2017. Da skal vinnerteamet presentere sitt vinnerkonsept foran mer enn 200 næringsaktører.»


 • Studenter:  
  Hanna Lund Tromsø                
  Emma Alendal Bergen              
  Merima Bektesevic Herøy         
  Karoline Waage Skår                
  Vilde Marie Lyngstad Hageselle 
  Aksel Petter Spence                 
  Helene Marie Fotland Pedersen 
  Aslak Leinebø Seljås                
  Ida Cathrine Sandli                 
  Victoria Bloch Meløy                 
  Jørn Larsen Ringvall                 
 • Lars Gellein Halvorsen              
  Preben Imset Matre                 
  Teodor Strand Johansen          
  Simen Sæther                        
  Lise Solheim Lunner               
  Karen Meling Stavanger           
  Caroline Sørensen                 
  Oda Loe Saltdal                     

Siste nytt