Matnasjonen Norge skal bygges - ?

Publisert: av Jarle A. Hansen

I et presseoppslag fortelles det at nå skal det gjøres en innsats for Matnasjonen Norge (!). Og det er Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, som uttaler dette.

Et absolutt prisverdig tiltak. – Men er ikke den norske sjømaten også mat? Det er adm. dir. Paul M. Oma i Sildelaget som undrer seg over oppslaget. – Å snakke om å skulle bygge matnasjonen er en illusjon som undergraver det faktum at Norge er en vel etablert og svært stor matnasjon som eksporterer sjømat med en verdi som nærmer seg 100 milliarder i året.

Kan det da være riktig forstått at sjømat ikke nevnes i denne store satsingen? – Norsk sjømat metter 35-40 millioner mennesker over hele verden – hver eneste dag! Sjømatnasjonen Norge er en global stormakt. - Allerede «ferdigbygget».

Det fremstår derfor helt misvisende at det er Landbruks- og matministeren alene som inviterer til et bredt samarbeid om å bygge Matnasjonen Norge. Satsingen skal knyttes til norsk reiseliv og lokal mat.

En del av planen er deltakelse på den store internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin i januar 2018. Der skal regionene «Fjell, Fjord samt Trøndelag» representere Norge på messen med ca. 400.000 besøkende. Det er Landbruks- og matdepartementet, som sammen med Innovasjon Norge og Ambassaden i Berlin som står bak deltakelsen i Berlin.

En flott satsing, mener Oma. - Men hvor er Fiskeriministeren og Sjømatrådet i matsatsingen i et av Norges viktigste markeder? Er ikke Sjømatrådet med når matnasjonen skal bygges? Tyskland er et av våre viktigste sjømatmarkeder. Men av presseoppslaget vises det bare til landbruk ved å fremheve bl.a. ost og fenalår. - Ikke noe galt i dette, sier Oma. Men det gir et helt fortegnet bilde når det er dette som markedsføres som maten fra Norge? Ute i verden er tross alt Norge ikke særlig kjent for hverken ost eller fenalår. Sjømat derimot kommer på en førsteplass om hva som assosieres med Norge. – Da blir dette opplegget noe vi i sjømatnæringen stiller oss litt spørrende til, avslutter Oma.   

Siste nytt