Fiskets gang uke 8

Publisert: av Roar Bjånesøy

Kolmulefiske vest av Irland godt i gang, mens loddefiske ved Island er over for vinter. Det samme for nvg-sildefiske.

Lodde

Onsdag den 22. ved midnatt var vinterens loddefiske ved Island over. 59 210 tonn er skrevet i innmeldingsjournalen denne vinteren, derav 4 920 tonn i denne uken. Dermed var årets sesong over, en sesong som for de fleste ble en positiv overraskelse både hva kvote og pris angår.

Årets totalkvote er som kjent på 59 474 tonn og dermed ble det en liten rest på vel et par hundre tonn igjen. Nå er ikke siste seddel avregnet slik at tallet kan forandre seg litt, men det vil uansett være en minimal restkvote. De siste dagene var værforholdene vanskelig og selv om det var fartøy som hadde fått en del kvote via slumpfiskeordningen lå ikke forholdene til rette for at den skulle bli tatt. I den siste tiden har mesteparten av lodda blitt solgt til Norge, dessverre ikke med like bra resultat for alle. Dårlig vær på overfarten og noen fangster med litt åte i fisken ødela resultatet for noen båter. Å gå fra Island til Norge med fersk rsw-kjølt fisk er og vil være en risikosport, det skal klaffe både med værforhold og återen fisk for at resultatet skal bli bra. Det er godt forståelig at fiskerne er betenkt på en slik gambling når fisken ikke er återen og værmeldingen lyder på kuling og storm.


Kolmule

18 210 tonn kolmule fordelt på 12 fangster er det som er ført i innmeldingsjournalen denne uke. Etter at loddefiske var over har deltagelsen naturlig nok økt betraktelig og nå søndag er et titalls båter i aktivitet på feltet vest av Porcupine Bank, i Internasjonalt farvann nord om 53 grader Nord og vest om 16 grader vest. Fisket har i perioder vært godt hvor båter har lastet opp på under et døgn, men værforholdene har svinget noe slik at de gode forholdene har variert.

Fangstene er levert i Killybegs og Norge. En fangst er levert til konsum i Killybegs, størrelsen på den fisken var ikke den foretrukne, snitt på 145 gram, ønsket er større fisk.
Kommende uke forventes stort trykk i dette fiske, men værutsikten er ikke den beste for de kommende dager og allerede nå søndag meldes det om dårlig vær og at flere båter ikke er i arbeid pga. været.

NVG-sild

Også nvg-sildfiske ser ut til å være over for denne vinteren. Kun 895 tonn ble tatt og de norske landanleggene har informert oss om at de nå har stoppet mottak for denne vinter. 144 100 tonn av den norske kvoten er registrert fisket, alt seddelført. Dermed står det 311 756 tonn igjen inkludert flex, (forskuddsfiske på neste års kvote) til sommer / høstfiske.

Hestmakrell
Også denne uke er det låssatt hestmakrell. Denne uke en fangst på 30 tonn og den ble tatt i Vindafjord kommune. Størrelsen 450 gram i snitt og også denne fangsten solgt til Skude Fryseri.


Bergen 26. februar 2017

Odd Fredrik Andersen
[email protected]

Siste nytt