De nye sedlene er her

Publisert: av Roar Bjånesøy

Torsken dominerer den nye 200 kr seddelen, men også silde er godt representert. Fra 30. mai settes de to første nye sedlene i omløp

Fra 30. mai settes de to første nye sedlene i omløp. Torsken pryder den ene siden av 200-lappen sammen med silden, , mens Osebergskipet er avbildet på 100-kronerseddelen. Det er første gang Norge har en seddelserie uten portretter av kjente nordmenn.

Norges Bank opplyser at de to sedlene som erstattes er gyldig som betalingsmiddel i ett år fremover.

Tirsdag 30. mai inviterer Norges Bank altså til folkefest på Torget i Svolvær for å markere lanseringen av Norges nye pengesedler.

Nasjonalbanken tilbyr besøkende å veksle til seg flunkende nye sedler, studere utstillingen om hvordan de nye sedlene har blitt til, søke ny kunnskap om den blå skattkisten eller bare la seg underholde.

Norges Bank har følgende program i Svolvær:

11.00 - Opplegg for skoleklasser. "Den blå skattkisten" ved havekspertene i Salt

14.00 - Lansering av de nye sedlene. Bytt en gammel seddel med en ny i Norges Banks vekslingskontor

18.00 - Svolvær Musikkforening

18.45 - Kajander

19.30 - Sentalbanksjef Øystein Olsen

20.00 - Kristian Kristensen med band

Konferansier: Trine Lise Olsen


Om seddelrekken

I en omtale av sedlene fra Norges Bank vises det til at de nye sedlene allerede blitt kalt «verdens vakreste sedler». Kombinasjonen av det tilbakeskuende, ikoniske forsidemotivet og det moderne, abstrakte pikselmønsteret på sedlenes bakside omtales som noe helt nytt i internasjonal seddeldesign.

Les mer om den enkelte seddelen her og om både arbeidet bak, tekniske løsninger og når resten av sedlene kommer hos Norges Bank.

 

 

Siste nytt