Norsk makrell populær i Sør-Korea

Publisert: av Roar Bjånesøy

Sør-Korea har virkelig fått øynene opp for hvor bra den norske makrellen er og den er faktisk den prefererte makrellen på middagsbordet for mange koreanere


Norsk sjømat går fra den ene suksessen til den andre i Sør-Korea. Sjømatrådets utsending opplever at norsk makrell er på alles lepper både i media og på middagsfatene i landet for tiden.

- Sør-Korea har virkelig fått øynene opp for hvor bra den norske makrellen er, og vi har opplevd flere store presseoppslag og reportasjer den siste tiden, forteller Sjømatrådets utsending for Japan og Sør-Korea, Gunvar Lenhard Wie.

Senest i forrige uke var den norske makrellen hovedingrediens i en reportasje på MBC News Desk, hovedsendingen til en av Koreas største TV-stasjoner. Over hele 3 minutter i beste sendetid rapporterte programmet at norsk makrell blant annet er større, fetere og har høyere Omega 3 innhold, som positivt påvirker smaken.

- Koreanerne spiser mer sjømat enn noen andre i hele verden og makrell er førstevalget til hverdags og fest. I denne reportasjen, som er en av flere som har blitt vist den siste tiden, var det fokus på den norske makrellens inntog i markedet knyttet til bærekraftig utvikling og smaksopplevelser. Norsk makrell er faktisk den prefererte makrellen for mange koreanere, sier Wie.

Sjømatrådets bedriftsintern Alexander Sherling ble intervjuet i programmet, som ble sett av nær 2 millioner mennesker.

Eventyrlig vekst

Den norske makrelleksporten til Sør-Korea har opplevd en fantastisk vekst de siste årene, og Norge har en markedsandel på hele 82 prosent av all importert makrell til landet.

- Eventyret om den norske makrellen i Korea er ikke så godt kjent, men det er historien om norske produsenter som har klart å ta en imponerende posisjon i landet på veldig kort tid. Sør-Korea har på noen få år utviklet seg fra å være et perifert marked til å bli en av de viktigere eksportdestinasjonene for norsk sjømat, forteller Wie.

I 2016 eksporterte Norge omtrent 58 000 tonn makrell, laks og krabbe for en samlet verdi på 2,1 milliarder kroner til Sør-Korea. Verdimessig har eksporten doblet seg siden 2014.

Får etterlengtet innsikt i sjømatkonsum

Sør-Korea er i verdenstoppen når det gjelder sjømatkonsum per innbygger ifølge FAO, og 99,6 prosent av koreanerne spiser sjømat i løpet av året. En gjennomsnittlig koreaner spiser 58,4 kilo sjømat i løpet av et år og Sør-Korea er også unik i verdenssammenheng da trenden viser en fortsatt økning i sjømatkonsumet, med 10 prosent frem mot 2025, ifølge OECD.

- Sjømatrådet arrangerer i begynnelsen av juni et seminar for norske og koreanske sjømataktører hvor vi vil presentere resultatene fra den første konsumstudien på sjømat noensinne i Sør-Korea. Med denne studien vil vi få innsikt i koreanernes sjømatkonsum på et nivå vi ikke tidligere har hatt, sier Wie og legger til:

- Sjømateksport i Asia er mer enn bare laks. Det som har skjedd her i Sør-Korea de siste årene er et godt eksempel på de mulighetene som finnes, og at det er viktig å jobbe med kontinuerlig markedsfokus slik at vi får et enda bedre fotfeste i disse markedene, sier Wie.

Siste nytt