Fiskets gang uke 9

Publisert: av Kenneth Garvik

Full fres i kolmulefiske i Atlanteren.

Kolmule:
Det er kolmule det dreier seg om i de pelagiske fiskeriene. Vi fikk en knalluke med totalt 56.600 tonn. Dette er fordelt på 33 forskjellige båter slik at snittkvantumet ligger på over 1.700 t.

I starten og slutten av uken har flåten vert hemmet av dårligt vær. Fisket var meget godt i perioden da det var fint vær, og båtene lastet opp meget raskt med korte og få tauinger. Det rapporteres om enkelthal på opp mot 900 t.

Det spesielle denne uke er at fisket har foregått over et stort område både i internasjonalt farvann og i EU sonen. Sørligste område var sør av N 50⁰ breddegrad, mens en som nordligste felt var helt opp på N 54⁰ 15′. Om vi sammenligner dette i Nordsjøen så strekker dette seg fra vest av Lindesnes og helt opp til Stadt.

Alle fangster er solgt til indirekte konsum, altså mel/olje anvendelse. Kjøpere er norske og danske fabrikker. Prismessig så ligger vi betydelig lavere enn rekordåret 2016 da prisen for hele året var kr 2,74. Hovedårsakene til dette er generell nedgang i verdensmarkedene og kvotesituasjonen i nordøst Atlanteren.

Fra kjøpere i Killybegs har det vært interesse for kjøp av kolmule til konsum, men størrelsen på kolmula har vært for liten til dette. Vi får håpe at båtene kan finne attraktive størrelser senere i sesongen.

I kommende uke forventer vi at enda flere båter vil delta i dette fiske og vi får håpe at værforholdene spiller på lag med de som skal fiske vest i Atlanterhavet.

 

Hestmakrell:
Også denne uke har båtene «Solfisk», «Øyasund» og «Joton» vert i fjordene på Vestlandet etter hestmakrell. Totalt har disse tre fisket 170 tonn av den attraktive arten.
Fisket har foregått i kommunene Etne, Kvinnherad og Tysvær.

Som vanlig er fisken stor med snittstørrelser fra 380 – 550 gram.

 

Bergen 06.03.17
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt