Næring for de unge

Publisert: av Roar Bjånesøy

Søknadsfristen for videregående skoler og for høyere utdanning er snart her. Sjømatnæringen har mange muligheter, skriver Sett Sjøbein. 

Søknadsfristene til videregående skole og høyere utdanning er nært forestående og mange elever er usikre på hva de skal velge, skriver Sett Sjøbein

Mange foresatte er nok også usikre på hvilke råd de skal gi barna sine. Hva skal eleven velge på videregående, studiespesialiserende eller yrkesfag, og hvilken fagretning? Og hvorfor satse på en lengre utdannelse via fagskole, høyskole eller universitet? Fremtiden ligger i havet, og sjømatnæringen trenger dagens ungdom nesten uansett hva de utdanner seg til!

Nedenfor er et innlegg fra lederen i Sett Sjøbein , Janita Arhaug, om flere muligheter som finnes i denne næringen.

 ****

Fantastiske muligheter for de unge! » Sett Sjøbein

4. januar 2017 presenterte Norges Sjømatråd SJØMATÅRET 2016, og nok en gang ble det lagt frem ny eksportrekord. I 2016 eksporterte Norge sjømat til 146 land! Har du tenkt over hvor mange interessante jobber som må til for å skape den internasjonale suksessen som norsk sjømatnæring har? Fra lover og regelverk, fartøy, utstyr og teknologi utformes og gjennom hele logistikk-kjeden til tørrfiskhoder kan serveres fra en bålgryte i Afrika, til de lekreste sushi-retter av laks og ørret serveres i Japan, til Skreien gjør sitt inntog i det spanske markedet hvert år på selveste Valentins Day, eller til Ronaldo får servert sin favorittrett av klippfisk Bacalhau a brás»?

Norsk sjømatnæring er enestående. Vi har det kalde, rene havet som gjør at store deler av verden stoler på at vi tilbyr sjømat av førsteklasses kvalitet. Vi har stolte tradisjoner og bedriftseiere som har satset alt de har på å skape merverdi av ressursene i havet og å skape arbeidsplasser for dyktige og hardtarbeidende mennesker både på sjø og land. Vi har kanskje verdens strengeste regelverk å håndtere. Vi har et balansert uttak av ressursene i havet for at de marine ressursene skal bestå for evig. Og vi ser fremover. Ny teknologi og nye produkter, nye markeder, fokus på miljø og en raskt voksende befolkningsvekst i verden. Fremover åpnes stadig nye muligheter, og nye suksesser skal skapes. Dette er grunnen til at et utdanningsvalg som leder ungdom inn i marin næring vil være et godt valg.

Ungdom har fantastiske muligheter til å bli hva de vil. En kombinasjon av yrkesfag og høyere utdanning vil være et smart valg. Sett Sjøbein sin heimeside www.settsjobein.no er utformet slik at ungdom lett skal få oversikt over aktuelle yrkes- og utdanningsmuligheter som finnes i tilknytning til sjømatnæringen. Vi ønsker at foresatte trygt skal kunne anbefale sine barn å utdanne seg til et yrke i vår næring.

Bredden av muligheter i sjømatnæringen er stor. I tillegg til flinke fiskere og røktere trenger vi også dyktige fagarbeidere i produksjonslinjene, produksjonsteknikere, kvalitetsansvarlige, HMS-ansvarlige, personalansvarlige, miljørådgivere, salgssjefer, forskere, analytikere, ingeniører, jurister, fiskeribiologer, marinbiologer, veterinærer, markedsrådgivere, organisasjonsmedarbeidere, sjømatkokker, sjømathandlere, kommunikasjonsrådgivere, næringsmiddelteknologer, It-sjefer, økonomer, produktutviklere, merkevarebyggere og mange flere spennende stillinger.

Norsk sjømat er verdenskjent, men for at det også skal være slik i fremtiden trenger vi flere kloke hoder og flinke hender. Dette gir fantastiske muligheter for de unge som skal velge utdanning. Fremtiden ligger i havet!
***

Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeid for å sikre rekruttering og kompetanse til sjømatnæringen, innenfor havbruk, fiskeri og sjømatforedling – og alle ledd i disse næringene.

Sett Sjøbein administreres av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

Sett Sjøbein finansieres av NFD og FHF.

 

Siste nytt