Makrellseminar i Japan

Publisert: av Roar Bjånesøy

Japan er Norges viktigste marked for makrell og i neste uke arrangerer Sjømatrådet makrellseminar i Tokyo. 

Også Sildelaget er invitert for å holde foredrag om blant annet omsetningsmodellen her i Norge til aktører i næringen fra begge land.

-Japan er Norges viktigste makrellmarked og i 2017 ble det eksportert 62 000 tonn makrell direkte fra Norge til en verdi av 791 millioner kroner, men mye mer fant også veien via bearbeidingsmarked som Kina, Vietnam og Indonesia. Estimater viser at hele 90 prosent av importert makrell i Japan kommer fra Norge, og norsk makrell har en markedsandel på 52 prosent. Vi viderefører tradisjonen fra mange år tilbake og gjennomfører makrellseminar i Tokyo den 11 april, sier Sjømatrådets utsending i Japan, Gunvar Wie.

Se program her: 

- De to siste årene har det skjedd en formidabel utvikling med tanke på innsikten vi har på det japanske markedet. Ikke bare har Sjømatrådets studie økt innsikten relatert til sjømatens posisjon og framtidsutsikter i Japan, men vi har også fått bedre forståelse for japanske konsumenter, forteller Wie, som vil benytte seminaret den 11. april til å utdype rundt sjømatstudiet.

Under seminaret blir det også mulighet for å få innblikk i en viktig aktør i det japanske makrellmarkedet, med Japans største dagligvarekjede, AEON Retail, på programmet.

- Hele 83 prosent av sjømaten i Japan selges i matbutikker som er en essensiell kanal for norsk sjømat i det japanske markedet. Verdikjeden i Japan er lang og kompleks med mange ulike aktører, og bedre kunnskap og forståelse for hvordan kjedene opererer er dermed veldig viktig for framtidsutsiktene til norsk sjømat, forteller Wie.

Makrellforedlingens sentrum

Japan er Norges desidert viktigste marked for makrell, og betydelige mengder norsk makrell finner veien til Japan direkte eller via bearbeidingsmarked som Kina, Vietnam og Indonesia. I 2017, var den direkte eksporten av makrell fra Norge til Japan på 62 000 tonn, og hadde en verdi på 791 millioner kroner. Mye av denne makrellen blir bearbeidet i havnebyen Choshi, som regnes som et viktig senter for makrellforedling i Japan

I forkant av makrellseminaret i Tokyo arrangeres det den 10. april et besøk til ulike makrellanlegg i Choshi, Over 1 000 personer jobber hver dag utelukkende med norsk makrell i denne lille havnebyen og det blir mulighet til å snakke med menneskene som sørger for at norsk makrell havner på tallerkenen i japanske hjem.

Styrket dialog i Norges viktigste makrellmarked

Wie forteller at sjømathandelen mellom Norge og Japan går langt tilbake i tid, og roser de norske aktørenes arbeid i regionens utstillingsvindu.

– Norske eksportører har jobbet nøyaktig og målrettet mot markedet i mange år. I den siste tiden har vi observert en endring i det japanske markedet relatert til konsumentmarkedsføring. Sjømatrådet jobber for å støtte verdikjeden på best mulig måte i Japan og gjøre aktørene rustet til å gå utviklingen i møte, sier Wie.

Siste nytt