Første makrellstørje merket

Publisert: av Camilla Klævold

Havforskningsinstituttet skal satelittmerke 20 makrellstørjer og leteaksjonen er i full sving

Etter seks dager på sjøen, ble det skapt forskerhistorie utenfor kysten av Øygarden i Hordaland da den første makrellstørjen ble merket.

Meldingen kom inn rundt 18:30 og klokken 20:35 hadde fisken blitt merket av havforskerene.

- Fisken var 2,40 meter lang. Denne dagen er historisk, rapporterer prosjektleder Keno Ferter i Havforskningsinstituttet til NRK

Havforskningsinsituttet skal satelittmerke 20 makrellstørjer i vestnorsk farvann. Forskere står for merkingen, og rundt 70 spesielt utvalgte stangfiskere står for fiskingen av formel-1 fisken som kan bli opptil 400 kilo.

Å fange makrellstørje på stang er den mest skånsomme metoden når de enorme tunfiskene skal settes ut igjen, melder Havforskningsinstituttet.

Informasjon rett hjem

- Pop-up merket slipper taket fra størjen etter 365 dager. Det er en ferdigskriver som samler inn data om dyp, temperatur og lysnivå som sender hjem via satelitt forteller Ferter til Havforskningsinstituttet.

Verdens største tunfisk er tilbake på årlige sommerbeite i Norge, etter lang tid med fravær som følge av internasjonalt overfiske og dårlig rekruttering. Bestanden har bedret seg kraftig etter at forvaltningen i den atlantiske tunfiskkommisjonen ICCAT tok tøffe grep for ti år siden.

ICCAT står også bak sponsingen av de elektroniske merkingene som koster om lag 40.000 kr stykke.

Målet er å finne ut mer om hvor makrellstørjen befinner seg.  

– Vi ønsker mer kunnskap om økologien til størja og hvordan den oppfører seg. Vi vet lite om hvordan den vandrer, sier Ferter til NRK.

Forskningsdugnad er vinn-vinn

Fem lag med stangfiskere var på plass i Øygarden utenfor Bergen da aksjonen startet fredag 24.august.

Fiskerene har selv måtte dokumentere at de har eget utstyr, kompetanse og innstilling for å få være med, melder Havforksninginstiuttet.

- Det er en vinn-vinn situasjon. Det er ikke lov å fange makrellstørje på stang i Norge, men disse fiskerene får lov til nettopp dette gjennom forsknigen. Vi er takknemlig for at de kommer langt med båt og utstyr for å bidra. For dette krever unik kompetanse, sier Ferter til HI.

Merkingen vil ikke gjøre innhog i fiskekvoten, ettersom målet er å sette størjen ut igjen i fin form.

Siste nytt