«Maud» i Bergen - Sildelaget hadde orkesterplass

Publisert: av Camilla Klævold

Etter 100 år er polarskuten «Maud» tilbake i norsk farvann.

Ferden fra Grønland skal ende i Vollen i Asker hvor skuten ble bygd i 1917 på oppdrag fra Roald Amundsen. Mandags formiddag var vi så heldig å få et glimt av skuten fra kontoret idet den tok turen innom vågen.

– Det føles inderlig godt å vite at «Maud» nå endelig er kommet tilbake til Norge etter ganske nøyaktig 100 år.
For oss føles dette som den beste oppreisning vi kan tenke oss for Roald Amundsen,  en mann som følte at hele nasjonen hadde snudd han ryggen etter et liv med livet som innsats for sitt elskede land.  Det gleder oss i hjertet å se «Maud», ennå stolt, etter all denne tid, møte gamlelandet,  sier prosjektleder Jan Wanggaard i «Maud Returns Home» til NRK.

Den 24.juni 1918 satte Amundsen kurs mot Nordøstpassasjen. Målet for ekspedisjonen var å drive forskning i Polhavet, og kanskje nå Nordpolen.

Ekspedisjonen gikk ikke helt som planlagt, Amundsen gikk konkurs og skuten ble solgt til Hundson`s Bay Company i Alaska i 1925 hvor den ble brukt til transport og senere som radiostasjon.

I 1931 sank skuten og den har ligget på havets bunn frem til 2016. I 2017 ble den fraktet til Grønlandog etter 45 dager på åpent vil skuten nå gå innaskjærs til Asker slik at flest mulig skal få se at «Maud» blir slept hjem.

Les mer på nrk.no

Siste nytt