Sandberg går av

Publisert: av Camilla Klævold

Per Sandberg har gått av som fiskeriminister, som følge av kritikken etter sin Iran-tur i juli. Harald Tom Nesvik tar over

Det var Aftenposten som først meldte saken om at fiskeriministeren går av.

Det ble holdt ekstraordinært statsråd mandag klokken 13, hvor det ble offentliggjort at Per Sandberg går av som fiskeriminister. Harald Tom Nesvik (Frp) tar over jobben.

Nesvik var parlamentarisk leder for Frp i perioden 2013 til 2017 og ledet Stortingets helse- og omsorgskomité fra 2005 til 2009. I tillegg har han vært medlem av Stortingets utenrikskomité, næringskomité og sosialkomité.

I hardt vær

"Sandberg har vært i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten, norsk-iranske Bahareh Letnes (28), besøkte Iran i juli" skriver nrk.no.

Sandberg meldte ikke fra om ferien til verken Fiskeridepepartementet eller Statsministerens kontor. I tillegg tok han med seg jobbtelefonen på reisen, noe som er stikk i strid med PSTs sikkerhetsråd.

– Det er alltid viktig å følge råd fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner. Jeg handlet ikke i tråd med disse da jeg tok med meg mobiltelefonen og ikke varslet om min reise, erkjente Sandberg i et skriftlig svar til Stortinget mandag 6. august.

Tjenestetelefonen ble levert inn til PST tre døgn ettter at Sandberg kom tilbake til Norge. Saken blir nå undersøkt av PST.


Spørsmål fra stortingsrepresentanter

Solberg har tidligere vist støtte til Sandberg, og hun vil i dag svare på spørsmål rundt Sandbergs Iran-tur. Embetsverket jobbet tett med Solberg og Jensen i morgentimene for å finpusse alle formuleringer i svarene.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes var den første som stilte kritiske spørsmål knyttet til Iran-reisen.

– Det er forståelig at han konkluderer slik han gjør. Spørsmålet er om han har vært et unntak, eller om han er et eksempel på en elendig sikkerhetskultur i Regjeringen. Tar han nå en for laget, for å si det sånn, spør Fylkesnes.

Ifølge Støre er fremdeles mange spørsmål ubesvart og saken er langt fra avklart.

Siste nytt