TRAWL 2.0 skal parkere utfordringene med trålefiske

Publisert: av Camilla Klævold

Stø Technology har blitt plukket ut som finalist til innovasjonsprisen 2018 som kåres under Nor-Fishing denne uken

TRAWL 2.0 vil føre med seg en ny æra for trålenæringen. Kjernen i systemet er den autonome undervannsfarkosten «Humla».

Den nye og patenterte teknologien gjør det mulig å hente fangst fra trålen uten at trålingen avbrytes. Prosjektet har fått arbeidstittelen TRAWL 2.0.

– Dette vil få trålnæringen til å tenke helt nytt med hensyn til fartøy- og prosessoptimalisering, nye driftsformer, markedsutvikling og forretningsmodeller, sier daglig leder Arne O. Flø.

Stø Technology kjemper blant annet mot Liegruppens LNG-hybrid, som du kan lese mer om her, om innovasjonsprisen.


Fra «blomst til blomst»

«Humla» er en TAUV (Towed Autonomous Underwater Vehicle) som slepes etter tråleren via en sondekabel.

– «Humla» flyr fra blomst til blomst og samler sin nektar!

Slik illustrerer daglig leder Arne O. Flø i Stø Technology hvordan undervannsfarkosten beveger seg trygt og uhindret mellom skipet og trålen på klart definerte oppdrag – fra trålsekk til trålsekk.

– Når trålen er fylt med en passe mengde fisk vil «Humla» ved hjelp av posisjonsdata, sonar og en adapter koble seg på trålposen og laste fisken over i en transportsekk på «Humla». Deretter returnerer undervannsfarkosten til skipet og avleverer fangsten gjennom et mottaksarrangement under vannlinjen på tråleren, til et vannfylt mottak om bord. Under hele operasjonen med «Humla» fortsetter bare tråleren å fiske uten avbrudd, sier Arne O. Flø i en pressemelding fra selskapet.

Han forteller at nyvinningen tar mål av seg å eliminere de tre hovedkildene til kvalitetstap ved tråling: Utmattelse og klemskader som følge av mange timer i trålen, og klem- og skrapeskader på fisken når trålen dras opp slipen. Løsningen fjerner også problemene forbundet med ventetid om bord.


Store ambisjoner

Juryen for Innovasjonsprisen påpeker at teamet bak TRAWL 2.0 har som mål å gjøre vesentlige forbedringer innen alt fra miljø, effektivitet og HMS til dyrevelferd, ressursutnytting og verdiskapning om bord i trålfartøyene. Det er med andre ord de aller fleste utfordringene i bransjen som adresseres. Hvordan alle disse problemene skal løses, vil de nå presentere på Nor-Fishing.

– Nå har vi kommet dit i utviklingen at det er på tide å teste systemet og ta med bransjen på diskusjoner om veien videre. Løsningen vi presenterer på messen er et godt svar på det bransjen og forskningsmiljøene har etterlyst, så vi er veldig spent på mottagelsen i næringa, sier Flø.

Han understreker at Nor-Fishing er et viktig møtested for næringa, og dermed et optimalt sted å møte aktører fra hele verden.

Fremtidens tråler

– Vi tror at utstyret og tankesettet med bruken av «Humla» vil endre trålerdesignet i fremtiden. Det vil også kunne påvirke hvordan fremtidens fabrikkdekk vil se ut. Forbedret flyt i produksjonen gjør det mulig å hente ut besparelser i form av frigitt kapasitet og plass, redusert fabrikkstørrelse-, motorkraft-, og kostnader, økt frysekapasitet, og mer fleksible fabrikkløsninger.

– Fra fisken går inn i trålposen til den ligger i butikkhyllene skal vi være sikre på at den har vert gjennom den mest effektive, miljøvennlige og etisk forsvarlige behandlingen fisken kan få, samt at vi har gjort de valgene som gir desidert best råvareutnyttelse og verdiskaping, avslutter Arne O. Flø, daglig leder i Stø Technology.

Les hele saken her:

Siste nytt