Trenger hjelp til identifisering

Publisert: av Roar Bjånesøy

Havforskerne trenger din hjelp til å få prøver av de mystiske geleballene som ble observert flere steder i fjor

Husker du de mystiske, store geléballene som ble observert av dykkere i fjor sommer? Gjennom såkalt grasrotforskning har forskere samlet inn mer informasjon om fenomenet. Men de trenger fremdeles din hjelp.

Dette skriver Havforskningen:

I alt 27 geléballer på omtrent en meter i diameter ble observert fra 2001 til 2017. De fleste observasjonene ble gjort langs norskekysten, fra Nordland og sørover, men det er også gjort funn av liknende geléballer i Sverige og i Middelhavet (Kroatia, Italia, Frankrike og Malta). De er funnet fra 0,5 til 52 meters dyp, i vanntemperaturer mellom 10 og 21 ⁰C. Størrelsen varierer fra 0,3 til 2 meter i diameter, men de fleste er på omtrent én meter i diameter. Dette er dokumentert av dykkere ved hjelp av bilder og video.

Hjelp forskerne med prøver

For å kunne bekrefte hvilken art disse ballene tilhører ønsker vi svært gjerne en vevsprøve av en slik ball, slik at vi kan få sjekket DNA opp mot kjente blekksprutarter. Oppfordringen går først og fremst til dykkere. Hvis du får skåret av en bit og fraktet den til overflaten, så legg den i en brødpose, oppbevar den så kjølig som mulig under transport og frys den ned ved hjemkomst – så ordner vi med resten. En bit på størrelse med et kronestykke er tilstrekkelig for videre analyser, men får du tak i hele ballen, er det også flott.

les hele saken her:

Siste nytt