Har 740 millioner og seks år på å forstå endringer i Barentshavet

Publisert: av Camilla Klævold

Forskningsprosjektet Arven etter Nansen er i full sving

Marit Reigstad ved UiT leder det som trolig er Norges største forsknigsprosjekt. Med seg har hun ti institusjoner og rundt 150 forskere.

- Det er veldig spennende. Det er ingen oppskrift på hvordan man skal lede et så stort prosjekt, så vi må prøve oss litt frem. Men jeg har flinke folk med meg, og vi har jobbet sammen i seks år for å utforme prosjektet, så vi har blitt godt kjent, sier professor Reigstad til Tekfisk.

Målet er å få kunnskap om havområdene i nord, både for å kunne gi et godt forvaltningsgrunnlag og for å kunne si noe om klimaendringer og hvilke konsekvenser de har.

- Isen trekker seg tilbake, fiskebestander trekker nordover, og både fiskere og petroleumsvirksomhet er interessert i områder lenger nord. Det er en økning i shipping, flere turister og et ønske om ny aktivitet. Men da må man vite hvordan det påvirker økosystemet, slik at vi har en bærekraftig bruk. Det har vi ikke kunnskap til å gjøre i dag, sier prosjektlederen.

Startskuddet gikk i mars i år og så langt har de lagt bak seg fem forskningstokter og publisert de første resutlatene. I høst kunne de også endelig ta i bruk det nye forsknigsskipet Kronprins Haakon.

 

Les hele saken på tekfisk.no

Siste nytt