Mer forskning på restråstoff

Publisert: av Roar Bjånesøy

Nofima fikk 15 nye forsknings-oppdrag til en verdi på 120 millioner kroner rett før nyåret. Forskningsprosjekt på restråstoff fra fisk utgjør mye av summen

Nofoma, som runder 10 år nå, skal blant annet lede et EU-prosjekt til over 40 millioner som skal se på utnyttelse av restråstoffene både fra fiskeri, havbruk og landbruk. I det nye EU-prosjektet skal forskere i Europa oppkonsentrere og bevare næringsstoffer og bioaktive komponenter i restråstoff. Produktene skal så testes for å dokumentere eventuell effekt på yteevnen hos folk, samt mental og fysisk helse hos ulike pasientgrupper.

 Våre forskere har gjort en rekke fremskritt for bedre utnyttelse av restråstoff. Dette EU-prosjektet viser at vi er ledende på flere områder, og lykkes forskerne vil det gi helsegevinster ved riktig utnyttelse av det som før ble betegnet som avfall, sier administrerende direktør  Øyvind Fylling-Jensen i Nofima.

Men flerparten av prosjektene Nofima har fått er for norsk næringsliv. Nofima ble i fjor rangert som Norges 11. mest innovative bedrift av magasinet Innomag. En del av denne anerkjennelsen kommer fra forskningen på restråstoff.  Flere av de store prosjektene går på utnyttelse av råstoff som før ble benevnt som avfall.

Les hele saken her: 

 

.

Siste nytt