Kongelig dåp i helgen

Publisert: av Camilla Klævold

Lørdag var prinsesse Ingrid Alexandra gudmor da flaggskipet blant norske forskningsfartøy, «Kronprins Haakon», ble døpt

– Norges nyeste forskningsfartøy har fått ei engasjert og vitebegjærlig gudmor, og jeg liker nysgjerrigheta hennes, sier havforsker Sigrid Lind til Havforskningsinstituttet.

Dåpen foregikk på kaikanten midt i Tromsø sentrum. Etter dåpsseremonien deltok prinsessen blant annet på et mini-miljøseminar sammen med ungdommer fra Troms. Der drøfta hun klimaendringene sammen med tromsungdommene.

Til stede var også kronprins Haakon fulgt av blant annet fiskeriminister Nesvik, en rekke direktører og andre høytideligheter.

Fantastisk løft

– «Kronprins Haakon» blir et fantastisk løft for den dugnaden for verdenshavene vi nå opplever, sier direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet.

– Dette nye fartøyet kommer til å bli et fantastisk redskap for Havforskningen hvor vi har mange som driver polar forskning. «Kronprins Haakon» vil også gi en unik mulighet for hopehav med andre fagmiljøer hvor vi kan lære av hverandre, sier Rogne.

Leverer mer enn lovet

Havforskningsinstituttet har vært ansvarlig for byggingen av fartøyet til 1,4 milliarder som ble utført ved det italienske verftet Fincantieri. For pengene har vi fått et 100 meter langt fartøy som kan gå gjennom én meter tykk is i 3,5 knops fart. Fartøyet kan gå fra Tromsø til Cape Town og tilbake uten å bunkre.

Universitetet i Tromsø blir i utgangspunktet største bruker 50 prosent av tiden, mens eieren Norsk Polarinstitutt legger beslag på 30 prosent og Havforskningsinstituttet 20 prosent.

Tokt i både nord og sør

HI-direktør Rogne understreker også viktigheten av å kunne kombinere egenskapene som isbryter med det aller ypperste av forskningsteknologi.

– Det gjør oss i stand til å drive verdensledende forskning i polare strøk – både nord og sør på kloden. Vi observerer allerede klimaendringene i havet, og med «Kronprins Haakon» kan vi måle de naturlige og menneskeskapte variasjonene der de skjer raskest, sier hun.

«Kronprins Haakon» går nesten rett fra dåpen til en mange måneder lang ekspedisjon i Sørishavet.

Se bilder fra dåpen her:

Se NRKs livesending her:

Les mer om Kronprins Haakon her:

Siste nytt