Fiskets gang uke 49
Rolig uke for den pelagiske flåten da de fleste er ferdige med kvotene for i år.
22 sjømatbedrifter fra både fiskeri og havbruk skal under lupen for å finne det totale klimaavtrykket til næringen
Det er Sintef Ocean som nok en gang utfører denne analysen på oppdrag fra FHF. Sist den ble gjennomført var i 2009 og resultatene den gang viste at norske sjømatprodukter var svært konkurransedyktige sammenlignet med landbasert kjøttproduksjon. Mye har skjedd i næringen siden den gang, og det er nå behov for en ny undersøkelse.
Aktører i den norske sjømatnæringen har over tid etterspurt oppdaterte tall for sjømatnæringens og enkeltprodukters klimagassutslipp. Norsk sjømat selges i et svært konkurranseutsatt marked nasjonalt og internasjonalt. Det forventes at kravet til klimadokumentasjon fra myndigheter, supermarkedkjeder og forbrukere vil øke, og dokumentasjon som søkes fremskaffet gjennom dette prosjektet blir sentralt sådan.
Analysen skal også kunne vise hvor i verdikjeden energiforbruk og klimagassutslipp er størst for å gi grunnlag for å kunne sette inn relevante tiltak.
Resultatene fra studien forventes å komme på nyåret.
Les mer om prosjektet her:
For å få i seg de ulike næringsstoffene som finnes i sjømat kan man spise ulike typer fisk og sjømat. Og ofte er det ikke så mye som skal til.
To av tre prøver blir levert til Havforskningsinstituttet.
Hvorfor er det så lite sild i fjordene på Møre? Og er silda i sunnmørsfjordene lokale varianter?
10.januar arrangeres Pelagisk Arena på Scandic Parken hotel i Ålesund.
Siden 2020 har antall jenter som søker blå linjer økt med over 50%, fra 185 til 290.
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth vil presentere «kvotemelding 2.0» i Tromsø 12.januar.