Skapte verdier for over 100 milliarder

Publisert: av Camilla Klævold

2018 ble et rekordår for sjømatnæringen som nå vokser raskere enn petroleumsnæringen, dette kommer fram i ny rapport fra Sintef

Rapporten fra Sintef Ocean ble sluppet mandags morgen og laget på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) for å finne ut hva sjømatnæringen betyr for landet vårt. Dette skriver NRK.

– Sjømatnæringen blir stadig viktigere for nasjonen. Fordi den skaper arbeidsplasser, og fordi det er en av få eksportnæringer som er i voldsom vekst i AS Norge, sier Vegar Johansen, adm.dir i Sintef Ocean, til NRK.

Av de 100 milliarder kronene ble i overkant av 60 milliarder skapt direkte innen fiskeri og havbruk. De resterende 40 milliardene innen næringsliv som er knyttet til hovednæringene.

– Ringvirkningene av sjømatnæringen er enorme. Det er godt nytt for dem som ikke står på merdkanten, er om bord i fiskebåten eller skjærer fiskefileter, sier Johansen.

Sjømatnæringen har vokst med 11,7 prosent årlig fra 2015 til 2018. Det er den desidert største veksttakten i Norge. Nest best er petroleumsvirksomheten, med en vekst på 4,3 prosent.

Petroleumsnæringen bidrar klart mest til norsk økonomi. Slik vil det være i mange år fremover, fastslår fiskeriminister Harald T. Nesvik.

– Hvor mange år tar det før sjømat er viktigere enn olje og gass?

– Det er umulig å si. Plutselig kan vi finne nye felt og andre metoder. Det viktigste for meg er at Norge som nasjon har flere bein å stå på. Selv om vi skal ha inntekter fra olje og gass i årtier fremover, vil produksjonen gå gradvis ned. Sjømatnæringen vil gå gradvis oppover, sier Nesvik.

Les hele saken på nrk.no:

Her finner du rapporten:

Siste nytt