Slik kan bearbeiding av makrell økes

Publisert: av Camilla Klævold

Siden 2015 har industrien sammen med FHF arbeidet med å utarbeide teknologi for å øke bearbeiding, og dermed verdiskaping, av makrell

Det er tekfisk som omtaler saken. Hvert år mottar norske fiskemottak over 300.000 tonn makrell. Hvert år sender de nesten like mye makrell, sortert og fryst, rett ut av landet.

Større potensial for verdiskaping
Hadde 25 prosent av denne fisken blitt videreforedlet, kunne vi laget bærekraftig, sporbar, helsefremmede og god omega-3 til alle i Norge i ett år.

Ved å verdsette ferskt pelagisk råstoff, samt øke foredlingen, kan industrien i Norge utvikle et større potensial for produkt- og verdiskaping.

Økt bearbeiding av makrell
Siden 2015 har industrien, støttet av FHF og forskere, arbeidet målrettet med utvikling av kunnskap og teknologi for å øke bearbeiding av makrell i Norge, gjennom satsingen «Pelagisk løft - økt bearbeiding av makrell».

For å få til dette kreves det en høy grad av automatisering av prosessen, og teknologi for å produsere filet av høy kvalitet. FHF finansierte et prosjekt hvor Pelagia bygget opp en pilotlinje for filetproduksjon ved sitt anlegg i Selje.

Produksjon hele året
Prosesslinjen består nå av kjøletanker hvor fisken kjøles i saltlake i sesongen (cirka 50 dager per år) og tines når det ikke er sesong (cirka 150 dager per år).

At fisken tines gjør det mulig med produksjon hele året, noe som er viktig både for inntjening og for å garantere arbeidsplasser. Etter kjøling/tining fileteres og trimmes makrellen, slik at den får det utseendet som kundene i Japan ønsker. Deretter skallfryses de i en båndfryser før de dypfryses inne i en spiralfryser. Siste delen av prosessen består av grader, sortering og emballering, før de går inn på fryselager.

Les hele saken på tekfisk:

Siste nytt