Trenging av makrell kan påvirke filetkvaliteten

Publisert: av Roar Bjånesøy

 Forskningsforsøk tyder på at trengning av makrell under fangst kan forårsake en alvorlig stressreaksjon som kan påvirke filetkvaliteten

Dette skriver Havforskningen


– Næringen bør ta hensyn til dette, fordi markedsprisen kan avhenge av kvaliteten på fisken de selger. Kjøpere vil ha fisk uten spalting, med en fin, blek kjøttfarge og en fast tekstur. Vi har funnet ut at trengning kan påvirke disse egenskapene, og derfor kan det potensielt også redusere lønnsomheten, sier  Neil Anders, PhD-student ved Havforskningsinstituttet, Senter for miljøvennlig fangst (CRISP). 

Forskningsgruppen har gjort en rekke eksperimenter på HIs forskningsstasjon i Austevoll for å finne svar på om makrell trengt sammen blir like stresset som foreksempel landbruksdyr blir før slakting der det viser seg at kjøttet blir negativt påvirket av dette strsset.

Ved å ha små makrellstimer i tanker og merder, simulerte forskerne forholdene makrell opplever når de blir fanget til sjøs. Fisken ble plassert i små nøter, deretter reduserte de not-volumet for å trenge dem. De tok så prøver av blod og muskel for å undersøke fiskens fysiologiske respons og bestemme stressnivået.

Les hele saken hos Havforskningen her: 

Siste nytt