Utviklet drone da uvær hindret fiske

Publisert: av Camilla Klævold

Gründer Roald Jonassens drone kan bli et særs nyttig hjelpemiddel for fiskeflåten når uværet står på

- Dårlig vær vil ikke være noe hinder for dronen, og fiskere og andre vil kunne innhente nyttig kunnskap selv på dager med landligge, sier Jonassen til Fiskeribladet.

Ideen kom for ti år siden, da den ivrige hobbyfiskeren fra Meløy ble forhindre å sette kveiteline.

- Det endte opp med at jeg utviklet et system for automatisk linesetting fra drone. Og det er droneteknologien fra denne ideen jeg har videreført i Greenfish. Det blir en elektrisk havgående autonom drone som kan spekkes med teknisk utstyr, slik at fiskere eller andre med sitt virke på havet kan innhente informasjon og data fra et gitt område, sier Jonassen.

- Man vil kunne drive mer effektivt, spare penger på vedlikehold, og når fiskeren går på havet med fersk info om hvor fisken står og hvor den beveger seg vil det også kunne sikre bedre kvalitet på fisken, gjennom å ha den kortere tid om bord.

Snart klar til demo
Greenfish jobber tett opp mot forskningsinstituttet Norce (tidligere CMR i Bergen), der man i disse dager er i ferd med å ferdigstille den første demodronen. Den skal være ferdig og klar til å vise fram for potensielle kunder allerede våren 2019.

- Når denne er klar vil vi ta den med nordover og kjøre en demonstrasjon i havna i Bodø, der vi får vist noen av de tekniske kapasitetene til Greenfish-dronen. Fiskebåtreder Egil Sørheim i Sørheim Holding Havfiske vil også prøvekjøre dronen.

Nytteverdien til dronen stopper ikke ved fiskerinæringen, Jonassen har også vært i kontakt med blant annet Redningsselskapet som er positiv til prosjektet.

Les mer om dronen og dens spesifikasjoner her:

Siste nytt