Styrker handel med India

Publisert: av Roar Bjånesøy

Mener pelagisk kan ha et stort potensial i India, et land med 1,3 milliarder innbyggere

Tirsdag signerte norske og indiske myndigheter en avtale om å etablere et norsk-indisk dialogforum for handel og investeringer. Økt handel vil gi flere jobber og verdiskaping i begge land. 

Klart vi er kjempeglade. Da statsministeren gjestet India skjønte vi at en handelsavtale var på trappene. Mangel på en slik avtale med nasjonen som har 1,3 milliarder innbyggere og er et av landene med størst økonomisk vekst, har vært til hinder for norsk sjømatnæring som i en årrekke har ønsket seg inn på det indiske markedet.

Det sier viseadministrerende direktør, Trond Davidsen, i Sjømat Norge til Fiskeribladet. På spørsmål fra avisen om hvilken sjømat som passer best inn på det indiske markedet, svarer Davidsen dette:

- All sjømat. Men de billigere fiskeslagene vil nok være lettere å omsette, så jeg tror pelagisk har et stort potensial. Og selvsagt rød fisk for de mer kjøpesterke. Og så må vi jobbe med det gastronomiske for å få inderne til å lære seg å spise norsk fisk. Men det har vi gjort med stor suksess i andre land i en årrekke, sier han. Norsk sjømateksport til India var på beskjedne 23 millioner kroner i 2018

India er et stort marked med mange muligheter for norske bedrifter. Handelen mellom Norge og India er foreløpig begrenset. Det arbeides nå målrettet for å legge til rette for mer handel og økonomisk samarbeid mellom de to landene.

– Med denne avtalen får vi en fast møteplass med indiske myndigheter, hvor vi kan ta opp muligheter og utfordringer norske bedrifter møter i det indiske markedet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Forhandler om frihandelsavtale
Arbeidet med å få på plass dialogen har pågått siden 2007, og har flere ganger blitt utsatt på grunn av valg og andre prosesser i India og Norge. Formålet er å fremme investeringer og gjensidig handel med varer og tjenester mellom Norge og India. Ambisjonen er årlige møter. Fra indisk side var det departementsråd Wadhawan i Indias Nærings- og industridepartement som signerte avtalen, og fra norsk side var det statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen i Nærings- og fiskeridepartementet.

Norske bedrifter opplever handelshindre i India. For eksempel har CG Rieber hatt 6 konteinere med skummetmelkpulver stående fast på grensen i snart et år, uten å få det inn i landet. Denne og tilsvarende saker vil kunne tas opp i dialogforumet.

– Vi er glade for å ha fått dette på plass, og ser frem til å komme i gang med møtene, forhåpentligvis i løpet av 2019. Fra norsk side vil vi vektlegge budskapet om at stabile og forutsigbare rammebetingelser er en forutsetning for å tiltrekke norsk bedrifter til ethvert marked, sier Røe Isaksen.

Han opplyser at tema som næringslivet selv spiller inn vil bli tatt opp i møtene med indiske myndigheter.

Offisielt besøk
Regjeringen prioriterer forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EFTA-landene (Norge, Sveits, Island og Liechtenstein) og India. En frihandelsavtale vil gi mer forutsigbarhet, og næringslivet vil få et godt grunnlag for å drive business. Dialogforumet er et viktig skritt på veien.

Statssekretær Bjarmann-Simonsen er i India som del av statsminister Solbergs delegasjon under hennes offisielle besøk i New Delhi på invitasjon fra statsminister Modi. Statsministeren ledsages under besøket av en betydelig næringslivsdelegasjon.

– Det er gode nyheter når så mange som 140 representanter fra norsk næringsliv deltar på turen, og at mer enn 500 representanter fra indisk næringsliv deltok på næringslivsseminaret mandag. Dette lover bra for videre norsk-indisk samarbeid, sier Røe Isaksen.

Siste nytt